Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Veneuze trombose: risico ‘ongeveer 200 keer groter bij infectie met Covid dan bij vaccinatie met AstraZeneca’

Volgens een Brits onderzoek onder 31 miljoen mensen hebben mensen die besmet zijn met het virus ook 11 keer meer kans op een beroerte dan mensen die zijn ingeënt met Pfizer.

In de hal van een Polynesisch ziekenhuis zijn op 20 augustus 2021 extra bedden geplaatst om de toestroom van met het Covid-virus besmette patiënten op te vangen.  (AFP/Mike Lieral)

In de hal van een Polynesisch ziekenhuis zijn op 20 augustus 2021 extra bedden geplaatst om de toestroom van met het Covid-virus besmette patiënten op te vangen. (AFP/Mike Lieral)

Het risico op het ontwikkelen van bloedstolsels is veel lager na vaccinatie tegen Covid-19 dan na het oplopen van de ziekte, blijkt uit de grootste studie tot nu toe naar vaccingerelateerde bijwerkingen. Om dit resultaat te bereiken, werd deze Britse studie op vrijdag 27 augustus gepubliceerd in Brits medisch tijdschrift (BMJ), waarbij medische gegevens werden vergeleken van 29 miljoen mensen die tussen december 2020 en april 2021 hun eerste dosis Pfizer-BioNtech of Oxford-AstraZeneca kregen met bijna twee miljoen mensen die positief testten op het coronavirus.

Hoewel zorgen over bloedstolsels het gebruik van het AstraZeneca-vaccin hebben vertraagd, ontdekten onderzoekers dat er inderdaad een “verhoogd risico” was om het na vaccinatie te ontwikkelen, maar dat dit risico hoog was “ver onder het risico dat gepaard gaat met SARS-CoV-2-infectie. ” Evolutie risico veneuze trombose Flebitis (flebitis) is ongeveer 200 keer groter door Covid op te pikken (12.614 extra gevallen van 10 miljoen) in vergelijking met vaccineren met AstraZeneca (66 extra gevallen).

wat betreft arteriële trombose , werd voor beide vaccins geen extra geval gevonden, maar werden nog eens 5.000 gevallen van de 10 miljoen mensen waargenomen bij degenen met Covid. Zo hebben mensen die besmet zijn met het virus 11 keer meer kans op een beroerte (1.699 extra gevallen per 10 miljoen mensen) dan degenen die zijn gevaccineerd met Pfizer (143 extra gevallen).

“De overgrote meerderheid van de patiënten zal helemaal in orde zijn met deze vaccins”, zei hij BBC Onderzoekshoofdonderzoeker Julia Hebsley Cox benadrukte dat het noodzakelijk was om de “zeer zeldzame” gevallen van bloedstolsels te “contextualiseren”. De Oxford-hoogleraar epidemiologie merkte verder op dat dit verhoogde risico op het ontwikkelen van trombo-embolie gebaseerd is op “beperkte en korte” intervallen met vaccins (“15 tot 15”) 21 dagen na Pfizer voor beroerte, 8 tot 14 dagen voor trombocytopenie met AstraZeneca) alleen na infectie met Covid-19, aangezien het risico aanhoudt (meer dan 28 dagen na infectie).

De studie komt op het moment dat verschillende landen – waaronder het VK en Frankrijk – hebben besloten om het AstraZeneca-vaccin voor oudere volwassenen te reserveren vanwege zorgen over de vorming van stolsels. De Health Service of England (PHE) schat dat vaccinaties meer dan 100.000 doden hebben voorkomen in het VK, waar de pandemie 132.000 levens heeft geëist.

READ  Vijf gevallen van myocarditis werden gecontroleerd na het Pfizer-vaccin