Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Venetië heropent zijn lagune voor cruises in een controversiële sfeer

Milieuactivisten dragen “Nee tegen cruiseschepen”-borden aan boord van kleine stoomboten op het meer van Venetië als de MSC Venice Philharmonic vertrekt op 5 juni 2021. Marco Sabdin/AFP

Na een onderbreking van 17 maanden als gevolg van de Covid-19-pandemie, vertrok zaterdag het eerste cruiseschip in Venetië, wat leidde tot controverse tussen voor- en tegenstanders van de aanwezigheid van deze zeemonsters in het beroemde Italiaanse meer.

Beide kampen deden spontaan alsof ze hun posities verdedigden: terwijl het massieve silhouet van het MSC-orkest opdoemde voor het San Marcoplein, zwaaiden demonstranten “Nee tegen cruiseschepen”-borden en scandeerden hun tegenstand op kleine stoomboten. Een demonstrant zei: “Cruiseschepen vertegenwoordigen bliksemtoerisme, wat eigenlijk niet erg gunstig is voor Venetië.

Het ecosysteem beschermen tegen banen

Verdedigers van het milieu en cultureel erfgoed beschuldigen de grote golven die door deze schepen worden gegenereerd, honderden meters lang en meerdere verdiepingen hoog, er ook van de fundamenten van de Serenissima-gebouwen, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan, te eroderen en het kwetsbare ecosysteem in gevaar te brengen. haar meer. Ze zijn ook aan boord, de voorstanders van cruiseschepen, verenigd in de beweging “Venice Business”, benadrukken de vele functies die hun aanwezigheid zal bieden aan Venetië, wiens economie voornamelijk leeft van het toerisme, dat vooral tijdens de pandemie is getroffen.

Het MSC Orchestra, dat donderdag leeg aankwam vanuit de Griekse haven van Piraeus, is vertrokken met ongeveer 650 passagiers, die minder dan 4 dagen oud een negatieve test moesten overleggen en een nieuwe test hebben ondergaan om aan boord te kunnen gaan. Toeristen met grote eer hebben de strenge veiligheidsmaatregelen ondergaan die moeten voorkomen dat schepen echte reisbestemmingen worden, zoals meermaals het geval is geweest.

” Invoer “

Het MSC Orchestra mag pas starten op de helft van de totale capaciteit van 3.000 passagiers, om te voldoen aan de anti-Covid-maatregelen. Een must stop in Bari (Zuid-Italië), Corfu (Griekenland), Mykonos (Griekenland) en Dubrovnik (Kroatië). Tijdens haar tweedaagse tussenstop in Venetië werd het schip bemand door haar boordpersoneel, dat ook van de gelegenheid gebruik maakte om de veiligheidsprotocollen te verbeteren die het dagelijks leven op deze reuzen van de zeeën beheersen.

“We zijn verheugd om onze bijdrage te leveren aan de revitalisering van deze stad die zoveel heeft geleden in deze 17 maanden”, aldus Francesco Galletti, President van Cruise Lines International (CLIA). “In een jaar tijd verloor de sector een groot aantal passagiers, zo’n 800.000, wat voor de economie een verlies betekent van ongeveer een miljard euro.” De controverse over het bestaan ​​van zeereuzen is niet beperkt tot Venetië, maar heeft altijd een internationale dimensie gehad, dankzij de reputatie van deze toeristische bestemming, die een van de meest populaire ter wereld is.

open brief

Dinsdag stuurde een hele reeks internationale artiesten, van Mick Jagger tot Wes Anderson via Francis Ford Coppola en Tilda Swinton, een open brief aan de Italiaanse president Sergio Mattarella, premier Mario Draghi en de burgemeester van Venetië om anderen te vragen “permanent te stoppen” cruiseschip verkeer.

Deze brief getiteld “De tien geboden van Venetië”, eveneens ondertekend door de voormalige Franse minister van Cultuur Françoise Nyssen, roept op tot een beter beheer van de toeristenstromen, bescherming van het ecosysteem van het meer en de strijd tegen speculatie met onroerend goed, om de “fysieke integriteit” te beschermen maar ook de culturele identiteit” van de Doge.

READ  Fransman Benjamin Brier zal volgens zijn advocaat worden berecht voor "spionage"