Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Veel: zorgwekkende hitte en droogte deze zomer in het hele departement

primair
Na de hitte van deze maand mei hebben de inwoners van Lot reden tot ongerustheid over de weersvoorspelling voor deze zomer. Extreme hitte in perspectief. Het is Pascal Bureau, een voormalig voorspeller bij Météo France die dit voorspelt.

De temperaturen hebben alle records gebroken. “Het is de warmste meimaand ooit”, zegt Pascal Bureau, voormalig klimaatwetenschapper bij Météo France. In Lot waren de temperaturen al 4 graden boven normaal voor het seizoen. “Er is geen geheim, dit zijn de directe gevolgen van de opwarming van de aarde”, zegt Pascal Burrow. In mei werden deze recordtemperaturen veroorzaakt door de komst van een golf hete lucht uit de tropen, die heel Zuid-Frankrijk opwarmde. “We kunnen verwachten dat dit fenomeen zich deze zomer nog meerdere keren voordoet”, glipt de voormalig klimaatwetenschapper. Tijdens de Pinkstervakantie zullen de temperaturen iets dalen. Maar deze zullen tussen 10-15 juni snel weer stijgen. In deze periode worden meestal midden augustus hittepieken verwacht.

Een alarmerende droge periode

“Waar we deze zomer het meest op moeten letten, is de grote droogte die ons te wachten staat”, ergert een voormalige meteoroloog die de weersvoorspellingen in Frankrijk nauwlettend blijft volgen. “De regens zullen zeldzaam zijn. Boeren en druiventelers op de boerderij maken zich grote zorgen.” Tussen juli en augustus worden zelfs slechts enkele onweersbuien verwacht. Maar deze stormachtige gebeurtenissen zijn te onzeker om op te vertrouwen om de landbouwgrond van Lot voldoende te irrigeren. “Deze stormen kunnen zeer zware regenval veroorzaken over een klein deel van het grondgebied, en nog eens 30 kilometer lang is het waarschijnlijk dat er niets zal vallen”, voegt Pascal Borough toe.

READ  Zelfs met milde symptomen laat Covid-19 interne gevolgen achter

Wat betreft periodes van hittegolven, het is nog steeds moeilijk te voorspellen of Lotto ze in de zomer zal tegenkomen. “Dit soort weersomstandigheden kunnen we nog niet op voorhand voorspellen. Zeker is dat er in de zomer hittepieken zullen worden geregistreerd. Maar of deze pieken meerdere dagen zullen aanhouden kunnen we niet voorspellen.”

Uit het laatste bulletin van de belangrijkste klimaattrends van Météo France voor de maanden mei, juni en juli blijkt dat 50% van het Franse grondgebied boven de seizoensnormen ligt (lot is er een van), 25% binnen de norm ligt en de onderste 25% geeft territorium aan onder seizoensgebonden temperaturen. Voor neerslagtrends zijn dit dezelfde cijfers. 50% van het Franse grondgebied, inclusief Lotte, is droger dan normaal voor het seizoen, 25% conform en 25% natter. Deze beoordeling is niet alleen alarmerend op perceelschaal, voor bewoners die in de zomer warmere temperaturen zullen ervaren en boeren die zich zorgen moeten maken over hun productie, maar deze cijfers zijn in heel Europa hetzelfde. Elk jaar stijgen de temperaturen meer en meer dan normaal voor het seizoen en bewoners en boeren passen zich aan. maar hoeveel?