Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

“Vecht” aan de horizon: Biden en Trump komen overeen om twee keer te debatteren – 15/05/2024 om 22:07 uur

Verzameling foto's gemaakt op 8 februari 2024: de Amerikaanse president Joe Biden (links) tijdens een campagnebijeenkomst in Las Vegas (Nevada), 4 februari 2024;  Voormalige Amerikaanse president Donald Trump (D), tijdens een campagne-evenement in Concord (New Hampshire), 19 januari 2024 (AFP / SAUL LOEB)

Verzameling foto’s gemaakt op 8 februari 2024: de Amerikaanse president Joe Biden (links) tijdens een campagnebijeenkomst in Las Vegas (Nevada), 4 februari 2024; Voormalige Amerikaanse president Donald Trump (D), tijdens een campagne-evenement in Concord (New Hampshire), 19 januari 2024 (AFP / SAUL LOEB)

Tijdens een extreem gespannen presidentiële campagne werden twee spraakmakende aankondigingen gedaan: Joe Biden en Donald Trump kwamen overeen om tweemaal te debatteren, op 27 juni en op 10 september.

In de ochtend was de Amerikaanse president de eerste die zijn voorganger uitdaagde.

“Hij zegt dat hij opnieuw met mij wil debatteren”, zei de 81-jarige Democraat, die zich kandidaat stelt voor een tweede termijn bij de presidentsverkiezingen van november. “Doe mij dan een plezier, mijn vriend. Ik zal het doen tweemaal.” Videoboodschap.

Zijn 77-jarige Republikeinse tegenstander, die al lang opriep tot een duel op televisie, ging onmiddellijk de uitdaging aan: “Zeg me wanneer, ik zal er zijn. Laten we gaan vechten!!!”

“Het vroege debat geeft Trump een zeldzame kans om zichzelf aan de kiezers te laten zien”, zegt Ken Miller, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Universiteit van Nevada. De Republikein kon vanwege de rechtszaak in New York niet ‘persoonlijk campagne voeren’ zoals hij wilde, en ‘heeft veel minder geld dan Biden’ om televisiereclame uit te zenden.

De deskundige is van mening dat de hoop van de Democratische president is om ‘mensen te herinneren aan het karakter van Trump’, zijn ‘belangrijkste obstakel’. Volgens Ken Miller konden de Amerikanen in vier jaar tijd “de onsamenhangende uitspraken en agressieve stijl” van de voormalige president vergeten.

READ  Poetin noemt Washington-NAVO-manoeuvres in de Zwarte Zee een "gevaarlijke uitdaging"

– CNN, ABC… en Fox? –

CNN zal het debat op 27 juni organiseren in Atlanta, Georgia (zuidoost), wat een veel eerdere datum is dan normaal. De zender specificeerde dat de uitwisseling zonder publiek zou plaatsvinden, wat de formule is waar Joe Biden de voorkeur aan geeft.

ABC presenteert de aflevering op 10 september.

Donald Trump bevestigde vervolgens dat hij op 2 oktober een derde debat had aanvaard op Fox News, een zender die populair is bij conservatieven.

Joe Biden reageerde niet direct, maar uit zijn campagne bleek dat hij niet zou meedoen.

Campagnevoorzitter Jen O’Malley Dillon schreef in een persverklaring dat de Amerikaanse president “duidelijk zijn voorwaarden stelde voor het houden van twee debatten en Donald Trump deze voorwaarden accepteerde. Kleine spelletjes zijn genoeg.” “We zullen Donald Trump op 27 juni in Atlanta zien… als hij aanwezig is.”

Voormalige Amerikaanse president Donald Trump (links) en huidige president Joe Biden (rechts) tijdens het presidentiële debat onder leiding van Fox News-presentator Chris Wallace (midden) tijdens de campagne van 2020, in Cleveland, Ohio, VS, 29 september 2020 (Getty) Images Noord-Amerika/Scott Olson)

Voormalige Amerikaanse president Donald Trump (links) en huidige president Joe Biden (rechts) tijdens het presidentiële debat onder leiding van Fox News-presentator Chris Wallace (midden) tijdens de campagne van 2020, in Cleveland, Ohio, VS, 29 september 2020 (Getty) Images Noord-Amerika/Scott Olson)

Het Republikeinse campagneteam roept op tot vier bijeenkomsten: in juni, juli, augustus en september.

Aan de andere kant komen Donald Trump en Joe Biden overeen om het tijdschema te verwerpen dat is opgesteld door de commissie die doorgaans verantwoordelijk is voor het organiseren van deze duels, die eerder drie data had vastgesteld die eind september begonnen.

Als de presidentiële debatten niet bepalend zijn voor de uitslag, vormen ze de meest opvallende kenmerken van de Amerikaanse verkiezingscampagne.

Ze zullen dit jaar bijzonder nauwlettend in de gaten worden gehouden, omdat de verkiezingen onzeker lijken en de vijandigheid tussen de twee mannen groot is.

Deze duels zullen ook een test zijn voor de intellectuele vitaliteit en het uithoudingsvermogen van de twee kandidaten, de twee oudste kandidaten voor het Witte Huis in de geschiedenis van het land.

– “Gratis op woensdag” –

Republikeinen blijven Joe Biden aanvallen vanwege zijn momenten van verwarring en blunders, terwijl Democraten de soms volkomen belachelijke capriolen van Donald Trump aan de kaak stellen.

‘Laten we de data uitkiezen, Donald. Ik heb gehoord dat je woensdag vrij bent’, grapte de Democraat in zijn videoboodschap, de enige wekelijkse pauze in het proces tegen zijn voorganger.

Donald Trump, meerdere strafrechtelijke beklaagden, moet de rest van de week in New York verschijnen in verband met de zaak van verborgen betalingen aan een voormalig pornoactrice.

Het proces zal naar verwachting echter vóór 27 juni, donderdag, eindigen.

Diners en voorbijgangers kijken naar de uitzending van het eerste debat tussen voormalig president Donald Trump en de huidige president Joe Biden tijdens de 2020-campagne, in West Hollywood, Californië, 29 september 2020. (GETTY IMAGES NOORD-AMERIKA / MARIO TAMA)

Diners en voorbijgangers kijken naar de uitzending van het eerste debat tussen voormalig president Donald Trump en de huidige president Joe Biden tijdens de 2020-campagne, in West Hollywood, Californië, 29 september 2020. (GETTY IMAGES NOORD-AMERIKA / MARIO TAMA)

Zowel CNN als ABC legden uit dat kandidaten, om aan het debat te kunnen deelnemen, in vier afzonderlijke nationale peilingen ten minste 15% stemintenties moeten behalen.

Deze drempel zou, afgezien van grote verrassingen, elke andere kandidaat dan de Democratische president en zijn Republikeinse voorganger moeten uitsluiten.

En in 2020 verliep hun eerste debat behoorlijk chaotisch, waarbij Donald Trump zijn boze tegenstander bijna methodisch onderbrak.

“Wil je je mond houden, man?” Joe Biden vertelde het hem.