Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Vallende sterren, Saturnus, Jupiter… Dit zijn de sterren die je kunt zien aan de hemel in augustus – Ouest-France Evening Edition

Interview door Florent Cervia

Augustus nachten bieden prachtige data met de lucht. Sterrenregen, tegengestelde planeten kijken… Olivier Sangui, een ruimtenieuwsspecialist, deelt zijn advies zodat we niets hoeven te missen.

Is augustus vooral geschikt om de sterrenhemel te observeren? De vakanties zijn in ieder geval zeer geschikt om aan astronomie te beginnen, wat tijd en geduld vereist. Milde nachttemperaturen in de zomer maken de ervaring nog aangenamer, zowel op de ligstoel als onder de deken. sterrennachten Het komt deels om deze redenen voor in augustus, maar ook omdat het de periode is van de Perseïden, een zwerm meteoren die zichtbaar is in de atmosfeer van de aarde…

Dit jaar staan ​​de Nuits des étoiles gepland op 6, 7 en 8 augustus, met activiteiten in heel Frankrijk. Voor de meest vindingrijke is de nacht van 12-13 augustus ingesteld als de nacht waarop de vallende sterren het talrijkst zullen zijn.

Olivier Sangui, hoofdredacteur van Space News De ruimtestad Toulouse, leidt ons deze zomermaanden door de nachtelijke hemel, waarin hij ook aanbeveelt om Saturnus en Jupiter te bekijken.

Perseïden: regen van vallende sterren 12-13 augustus

Wat zijn Perseïden?

Dit is het komeetstof waar de aarde doorheen gaat. Ze kwamen van komeet Swift-Tuttle, die om de zon draait en kleine brokstukken de ruimte in zaait. Elk jaar half augustus passeert de aarde deze meteorenzwerm (variërend in grootte van een zandkorrel tot een erwt). Dit stof komt de atmosfeer van de aarde binnen, wordt heter gezien de snelheid en laat sporen van licht achter, die we in de volksmond “vallende sterren” noemden.

READ  Battlefield 2042: DICE keert terug naar weerseffecten, een gruwelijke missie

Waarom doet dit fenomeen zich voor in augustus?

Omdat we de baan van de komeet kennen, weten we ongeveer waar het puin is. En zo zeggen we dat het de juiste periode is. Maar het is een fenomeen dat zich niet op een bepaalde datum voordoet. Dit jaar is het al begonnen. Deze zwerm is erg groot, maar er is altijd een maximum, als je door een plek gaat waar een grotere dichtheid aan deeltjes is. Dit wordt de climax genoemd. Er is een model gemaakt van de vorm van de zwerm die een komeet in de baan van de aarde heeft achtergelaten. Hierdoor kan worden bepaald dat dit jaar bijvoorbeeld de piek in de nacht van 12 op 13 augustus zal liggen. Maar dit is een voorspelling, net als het weer! De nacht zou goed moeten zijn, met een ondergaande maansikkel, terwijl de heldere maan de Perseïden kan storen.

Hoe breng je jezelf in de beste omstandigheden?

Voor het observeren, doe geen moeite: geen verrekijker, geen telescoop, geen bril … het beste hulpmiddel is een ligstoel, misschien een deken om te gaan liggen en zo mogelijk te observeren in de richting van Perseus, naar het noordoosten.

Deze “vallende sterren” dragen de naam Perseïden, omdat men vanuit het perspectief van het perspectief de indruk heeft dat ze uit het sterrenbeeld Perseus komen. Het is een beetje zoals wanneer je met een auto in de sneeuw rijdt, en je krijgt de indruk dat de vlokken naar je toe komen… Eigenlijk is het niet zo, want je beweegt in de val van de vlokken. Zo is het ook met vallende sterren.

READ  Verrassing, het spel is gratis voor Gold-leden

Maar je kunt op je rug liggen, naar de lucht in het algemeen kijken en afwachten wat er gebeurt. Vooral omdat Perseus erg laag aan de horizon staat, en met de absorptie van de atmosfeer, zien we op deze plek minder heldere sterren. Dus je moet je ogen naar boven richten, op de top, als je door een lagere atmosfeer kijkt.

Hoeveel torenhoge sterren kunnen we zien?

Het kan geweldig zijn! Je moet weten dat dit geen erg heldere meteoren zijn, maar talrijk. Er kunnen heel coole clips zijn, bijvoorbeeld 140 meteoren die in een uur te zien zijn! Maar wees voorzichtig, de opslag van de intensiteit van de meteorenregen op deze manier gebeurt altijd in perfecte observatieomstandigheden, zonder lichtvervuiling: met andere woorden, wat we tegenkomen als we ons midden in de woestijn bevinden … en dit is zelden het geval voor ons in Frankrijk, zelfs in Country. Je moet uit de buurt van stedelijke centra gaan om beter te zien en deze lichtvervuiling te vermijden.

Meteorenregens kunnen gemakkelijk met het blote oog worden waargenomen. (Illustratie: Pixabay)

Zie Saturnus en Jupiter

Augustus 2021 is de maand van de oppositie van de gasplaneten Jupiter en Saturnus. wat betekent het ?

De planeten zijn in oppositie, dat wil zeggen, ze komen op als de zon ondergaat. Wat observatie vergemakkelijkt, want we hebben de hele nacht. Maar daarvoor is het nodig Minimum Een goede telescoop of telescoop.

We kunnen het zonder het in de lucht detecteren. Maar het is interessant om de equatoriale banden van Jupiter te zien, gevormd door een systeem van wolken, of de ringen van Saturnus, wat niet mogelijk is zonder een instrument … We kunnen ook Lo, Europa, Ganymedes en Callisto zien, de vier satellieten van Jupiter die Galileo met zijn telescoop zag. Het jaar 1610. Dat is zelfs met een bescheiden instrument gemakkelijker.

READ  Samsung lanceerde een app om live tv te kijken vanaf je smartphone

Is er een speciale tijd om het te observeren?

Hun doorgang door de meridiaan, wanneer ze het hoogst aan de hemel zijn, is de beste tijd om ze te observeren. Thuis heb ik een heuvel die in de weg staat, dus ik moet rond middernacht wachten.

Hoe weet ik waar ik moet zoeken?

Ze staan ​​in het sterrenbeeld Steenbok. Het zal gemakkelijk zijn om ze ‘s avonds te zien als ze niet ver van de maan zijn. In de nacht van 21 op 22 augustus staat Jupiter bijvoorbeeld iets hoger dan de volle maan en Saturnus iets lager.

De gemakkelijkste manier is om naar de site te gaan Heavens-up.com, waar u kunt bepalen waar u bent, door de naam van uw stad te selecteren en vervolgens de hemelkaart voor de dag te downloaden met de zonsopgang en zonsondergang van alle sterren.

De site berekent ook de gangen van het International Space Station (ISS), zodat je weet wanneer je ze over je huis ziet passeren. Het is een serieuze site, waarvan de servers worden geleverd door de Duitse ruimtevaartorganisatie.