Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Uw aanvullend pensioen stijgt op 1 november en dit is de verwachte verhoging

Vakbonden en werkgevers ontmoeten elkaar op dinsdag 27 september om te onderhandelen over een herwaardering van de valuta Aanvullend pensioen ondergeschikt Gepensioneerden uit de particuliere sector. Hier zijn de problemen.

Wat is Agerk Arco?

Deze organisatie betaalt jaarlijks 13 miljoen particuliere gepensioneerden in totaal 80 miljard euro aan verplichte aanvullende pensioenen. Van 35 tot 65% van het pensioen wordt toegevoegd aan het basispensioen.

Lees ook: Aanvullend pensioen. 3,7 miljard euro verwacht overschot bij Agirc-Arrco in 2022

Waarom hebben we het er weer over?

Want vakbonden en werkgevers, die Agirc-Arrco runnen, onderhandelen momenteel over het jaarlijkse herbeoordelingspercentage, dat op 1 november geldt. Het vigerende akkoord voorziet in een automatische herevaluatie op basis van de gemiddelde loonontwikkeling (4,8%). Daarbij komt nog een vergoedingspercentage van 0,1% ten opzichte van vorig jaar. Dit betekent een totale stijging van 4,9%. Het door Agirc-Arrco uitgekeerde directe uitkeringspensioen bedraagt ​​gemiddeld € 491 per maand. Een herwaardering van 4,9% vertegenwoordigt dus een gemiddelde maandelijkse winst van 24 euro.

Is het systeem bestand tegen een dergelijke toename?

ja. Jobcreaties brengen bijdragen aan de schatkist. Dus het plan zou in 2022 zo goed als een overschot moeten hebben, net als vorig jaar. De reserves (68 miljard eind 2021) overschrijden de door de sociale partners gestelde limiet, namelijk 41 miljard, gelijk aan zes maanden aan toewijzingen. Zozeer zelfs dat vakbonden willen dat het iets meer dan 4,9% bedraagt. Dit zullen we tijdens de onderhandelingen voorstellen.” Evan Ricordio, van CFDT zegt:We kunnen oplopen tot 5,1 of 5,2%”, Op zijn beurt berekend door Pascal Cotton, de Commodity Futures Trading Commission. tot 5,4% ”, Voegt Michel Bogas toe, van FO. Maar daarvoor is het nodig om de toepasselijke overeenkomst te wijzigen. Het is afwachten of werkgevers dit accepteren. Dit is het onderwerp van de bijeenkomst op dinsdag 27 september.

READ  Twee nieuwe gevallen van bloedstolsels, waaronder één sterfgeval, in Frankrijk