Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Twee ‘superforce’-bommen hebben dinsdag Mariupol getroffen

Twee ‘superforce’-bommen hebben dinsdag Mariupol getroffen

Lokale autoriteiten zeggen dat dinsdag twee “superbommen” de zuidoostelijke havenstad hebben getroffen. Daar zitten nog zo’n 200.000 burgers vast.

Op de 27e dag van het conflict in Oekraïne hebben dinsdag twee “superbommen” Mariupol getroffen, volgens de autoriteiten van de grote havenstad die is verwoest door Russische bombardementen, waarbij 200.000 burgers zijn gestrand.

In het zuiden gaf de gemeente Mariupol aan dat de stad dinsdag is gebombardeerd met “twee superkrachtige bommen”, zonder een oordeel te geven. Volgens het stadsbestuur “zijn de bewoners niet geïnteresseerd in de stad (…), ze willen het scheren.”

200.000 burgers zitten nog steeds vast in de stad

Bewoners die de belegerde stad ontvluchtten, beschreven de NGO Human Rights Watch als “een ijskoude hel, straten bezaaid met lijken en puin van verwoeste gebouwen” en “duizenden mensen afgesneden van de wereld”, verschanst in kelders zonder water, voedsel, elektriciteit of communicatie.

De Oekraïense vice-premier Irina Verychuk zei dat dinsdag drie humanitaire corridors zijn gepland tussen drie plaatsen in de buurt van Mariupol en de stad Zaporozhye, 250 kilometer naar het noordwesten.

Human Rights Watch citeerde de loco-burgemeester die zei dat er nog steeds meer dan 200.000 mensen in Mariupol zijn. Volgens hem zijn daar meer dan 3.000 burgers omgekomen, maar het exacte aantal doden is nog onbekend.

Mariupol, dat overwegend Russisch spreekt en strategisch gelegen is tussen de Krim (zuiden) en de afgescheiden regio Donetsk (oost), wordt al weken gebombardeerd door Russen. Russische tanks zijn het binnengedrongen en de gevechten gaan door.

Jane Pollant van Agence France-Presse BFMTV-journalist