Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In Afghanistan beval de Taliban de sluiting van hogescholen en middelbare scholen voor meisjes

In Afghanistan beval de Taliban de sluiting van hogescholen en middelbare scholen voor meisjes

Een Taliban-functionaris bevestigde dat de Taliban op woensdag 23 maart de sluiting van middelbare en middelbare scholen voor meisjes in Afghanistan hebben bevolen, slechts enkele uren nadat ze waren heropend.

” Ja, dit klopt “Taliban-woordvoerder Enamullah Semanghani vertelde AFP zonder verder commentaar en bevestigde de berichten dat de meisjes was gevraagd om naar huis terug te keren. Het was niet onmiddellijk mogelijk om contact op te nemen met een Taliban-functionaris om de reden voor dit besluit uit te leggen.

We hebben niet het recht om commentaar te geven.Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs, Ahmed Aziz Rayan. Het staatspersbureau, Bakhtar, roept op tot heropening “Als de kleren” [des filles] Het is ontworpen volgens de sharia en de Afghaanse gebruiken en cultuur.”

Lees ook Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees ‘Wat heeft het voor zin om naar school te gaan als je niet kunt werken?’ »: Zelfverzekerde Afghaanse vrouwen in een schoonheidssalon in Kandahar

“Ik zag mijn leerlingen huilen”

Een televisieploeg van AFP filmde woensdagochtend een klasles op de Zargona Girls’ High School in de hoofdstad Kabul, toen een leraar binnenkwam en de studenten beval naar huis te gaan. De laatste, die verheugd was om voor het eerst sinds de islamitische fundamentalisten de macht grepen in augustus weer op school te zijn, sloot hun boeken, pakte hun spullen en verliet de klas huilend. Dezelfde scène werd opgemerkt door andere journalisten die in het land aanwezig waren, Als een BBC-reporter.

“Ik zag mijn studenten huilen en terughoudend om de klas te verlaten. Het is erg pijnlijk om je studenten te zien huilen.”Hij klaagde bij AFP Balwasha, een leraar aan de Amara Khan Girls School, ook in de hoofdstad. De speciale vertegenwoordiger van de Verenigde Naties voor Afghanistan, Deborah Lyons, je hebt gebeld“Vervelend” Schoolsluitingsrapporten. “Als dit waar is, waarom dan?”vroeg ik op Twitter.

READ  Wanneer zal de tijd van afrekening komen in de andere processen die Trump achtervolgen? - Bewerken

De internationale gemeenschap heeft het recht op onderwijs voor iedereen tot een struikelblok gemaakt in de onderhandelingen over hulp en erkenning van het fundamentalistische islamitische regime. Veel staten en organisaties hebben voorgesteld dat leraren salarissen betalen.

Lees ook Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees In Afghanistan worden de Taliban verscheurd tussen pragmatisme en repressie

Maar het ministerie van Onderwijs kondigde woensdag de hervatting van de studies voor meisjes aan in verschillende provincies, met uitzondering van de provincie Kandahar (zuid), de bakermat van de Taliban-beweging, die volgende maand zou heropenen. “We heropenen geen scholen om de internationale gemeenschap te plezieren, noch om erkenning van de wereld te krijgen”De woordvoerder, Aziz Ahmed Rayan, stelde gerust.

Verwacht rendement na vijf maanden basisschool

“We doen dit als onderdeel van onze verantwoordelijkheid om onderwijs en onderwijsfaciliteiten aan onze studenten te bieden.”, hij voegde toe. De Taliban stonden erop dat ze ervoor wilden zorgen dat meisjes van 12 tot 19 jaar gescheiden zijn van jongens en dat scholen zouden werken volgens islamitische principes.

Vóór de transformatie van de Taliban zeiden meisjes die door AFP werden geïnterviewd toen de scholen opengingen, dat ze dat waren “vrolijk” Terug naar de les en zelfs de Taliban bedanken. Om ongeveer 7.00 uur (3.30 uur Franse tijd) haastten zich enkele honderden studenten naar de ingang van de Zargona Girls’ High School, een van de grootste van dergelijke instellingen in de hoofdstad.

Gekleed in zwarte of gekleurde japonnen – een grote jurk voor het hele lichaam – of lange jassen, met een witte sjaal vaak om hun hoofd gewikkeld, en het onderste deel van het gezicht verborgen door een hygiënisch masker, staken de tienermeisjes de grote blauwe deur over van een school. Scholen in andere provincies gingen ook ’s ochtends open, zoals Panchir (noordoost), Kunduz (noord) of Herat (zuidwest), voordat ze hun deuren sloten.

READ  Onderzoek in Texas reorganiseert onderzoeken gericht op ouders van transgender kinderen
Lees ook Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees In Kabul wordt hard optreden tegen Afghaanse activisten geïntensiveerd

De terugkeer van de meisjes naar de middelbare school volgde op de terugkeer van jongens en meisjes, maar alleen van de lagere school, die twee maanden nadat de Taliban Kabul in augustus hadden ingenomen, de lessen weer mochten hervatten. Gedurende zeven maanden van heerschappij legden de Taliban veel beperkingen op aan vrouwen. Ze zijn uitgesloten van veel overheidsbanen, beperkt tot hun uniformen en mogen alleen buiten hun steden reizen. De islamisten arresteerden en arresteerden ook verschillende activisten die demonstreerden voor vrouwenrechten.

De wereld met AFP