Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Twee Franse Marokkanen worden op zee vermist door de Algerijnse kustwacht

Twee Franse Marokkanen worden op zee vermist door de Algerijnse kustwacht

Twee Frans-Marokkaanse burgers die vermist raakten op zee werden dinsdagavond gedood door de Algerijnse kustwacht in een gebied aan de grens met Marokko.

Twee Frans-Marokkaanse toeristen werden gedood door de Algerijnse kustwacht toen ze verdwaald raakten op jetski’s in een Algerijns zeegebied aan de grens met Marokko, meldden Marokkaanse media donderdag, daarbij verwijzend naar een getuige van de tragedie.

volgens Le360 nieuwssiteBilal Kessi en Abdelali Mouchoir werden dinsdagavond gedood door vuur van de Algerijnse kustwacht in het Algerijnse maritieme veld, nadat ze op zee verdwaald waren aan boord van hun waterski’s, nabij de Marokkaanse kuststad Saidia (noordoosten van het land). Deze populaire badplaats is in de zomer populair vanwege de lange stranden en maritieme activiteiten.

De Algerijnse kustwacht arresteerde een derde man, eveneens een Frans-Marokkaan, genaamd Ismail Sanabi, en hij werd woensdag voorgeleid voor het Algerijnse Openbaar Ministerie, aldus de website Le360, die zich baseert op “identieke bronnen”.

De vier jongemannen (drie Franse Marokkanen en één Marokkaan) reden op een jetski. “We raakten de weg kwijt, maar we gingen door totdat we in Algerije waren. We wisten dat we in Algerije waren omdat er een Algerijnse zwarte toren op ons afkwam, die begon te zigzaggen alsof ze ons wilden omverwerpen,” vertelde Mohamed Kessi, de oudere broer van Bilal. Al-Amq.com zei dat hij was gearresteerd door de Marokkaanse marine en gaf het terug aan Marsa Saidia.

“Zij (de inzittenden van de Zodiac) schoten op ons. Godzijdank raakte ik niet gewond, maar mijn broer en vriend hebben ze vermoord. Hij voegde eraan toe: ‘Ze hebben mijn andere vriend gearresteerd.’

READ  De G7 kondigt nieuwe sancties aan tegen Moskou en wacht op Zelensky in Japan - 19-05-2023 om 22:35

De woordvoerder van de Marokkaanse regering, Mustafa Paytas, gaf donderdag geen commentaar op een vraag aan de lokale media en stelde zich tevreden met het antwoord dat de zaak “de jurisdictie van de rechterlijke macht” was.

Het was niet mogelijk om onmiddellijk bevestiging te krijgen van Algerijnse zijde. De Franse ambassade in Marokko, gecontacteerd door AFP, weigerde commentaar te geven.

Dit drama zal waarschijnlijk scherpe regionale spanningen tussen Algerije en Marokko doen herleven, die nog zijn verergerd door hun vijandigheid over de betwiste regio van de Westelijke Sahara. Er kwam echter geen onmiddellijke publieke reactie uit Rabat of Algiers.

Hun grenzen zijn sinds 1994 gesloten en Algerije verbrak in augustus 2021 de diplomatieke betrekkingen met Marokko, waarbij Rabat werd beschuldigd van het plegen van ‘vijandige daden’, een beslissing die volgens Rabat ‘totaal ongerechtvaardigd’ was.

Israëls recente erkenning van de ‘Marokkaanse soevereiniteit’ over de betwiste regio van de Westelijke Sahara heeft de spanningen met Algerije doen toenemen, dat ‘buitenlandse manoeuvres’ aan zijn poorten heeft veroordeeld.