Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Turkije ratificeert de Overeenkomst van Parijs

Woensdagavond 6 oktober keurde het Turkse parlement unaniem het klimaatakkoord van Parijs goed, aldus de parlementaire zender die de stemming live uitzond, na de toezegging van de president voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties vorige maand.

Recep Tayyip Erdogan kondigde deze beslissing eind september aan in New York, waardoor zijn land 191NS Om deze overeenkomst te ratificeren die, wanneer ze in 2016 wordt aangenomen, het mogelijk moet maken om de stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde te beperken tot 2°C en, indien mogelijk, tot 1,5°C.

Deze certificering komt drie weken voor de door de Verenigde Naties gesponsorde Global Climate Conference (COP26), die eind oktober in Glasgow (VK) van start gaat.

Turkije ondertekende de Overeenkomst van Parijs in 2016. Het is een van de laatste grote uitstoters van broeikasgassen die de tekst ratificeert. Iran, Irak, Libië, Jemen en Ethiopië worden nog steeds vermist.

Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Lees ook Klimaat: een maand voor COP26 neemt de druk op landen toe

De heer Erdogan heeft tot dusver zijn onthouding gerechtvaardigd door een betere lastenverdeling te eisen, in termen van vermindering van vervuilende emissies. Volgens Ankara moeten de inspanningen worden onderscheiden tussen geïndustrialiseerde landen, een categorie waartoe Turkije echter behoort.

+ 150% van de uitstoot sinds 1990

Volgens officiële Turkse cijfers is de netto-uitstoot van broeikasgassen in Turkije sinds 1990 met meer dan 150% gestegen.

Maar deze zomer drong het klimaatprobleem zich plotseling op in het land, na een opeenvolging van extreme weersomstandigheden, Waaronder bosbranden aan de Middellandse Zeekust en overstromingen in het noorden die honderden mensen het leven hebben gekost en grote schade hebben aangericht.

READ  Zelensky verwelkomt het "zeer symbolische" bezoek van de Spaanse premier

Turkije heeft ook te kampen met aanhoudende droogte, waardoor sommige producenten nu al hun land moeten verlaten en anderen moeten overschakelen op nieuwe gewassen die minder water nodig hebben.

Natuurbeschermers maken zich zorgen over de wens van Ankara om de productie van op steenkool gebaseerde energie te verhogen, waarbij Turkije officieel van plan is de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 21% te verminderen.

Op basis van de huidige verplichtingen van de lidstaten van de Overeenkomst van Parijs, “De wereld bevindt zich op een catastrofaal pad van + 2,7 graden Celsius”Onlangs waarschuwde de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, dat: “Als we niet collectief van koers veranderen, is de kans groot dat COP26 mislukt” in Glasgow. De conferentie vindt plaats in Schotland van 31 oktober tot 12 november.

Uit een in april uitgevoerd onderzoek blijkt dat driekwart van de Turken zich bewust is van klimaatverandering. Een van de belangrijkste gevolgen die door respondenten worden genoemd: toename van extreme weersomstandigheden, luchtvervuiling en stijgende voedselprijzen, een hot topic in een land beïnvloed door inflatie.

Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Lees ook De lancering van de eerste wereldwijde bijeenkomst van burgers om oplossingen te vinden voor de klimaatcrisis

De wereld met AFP