Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Turkije ratificeert de Overeenkomst van Parijs

Het land werd het 191ste land dat dit verdrag ratificeerde dat het na goedkeuring mogelijk moest maken om de stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde te beperken tot twee graden, en zo mogelijk tot 1,5 graden Celsius.

Het Turkse parlement heeft woensdagavond unaniem het klimaatakkoord van Parijs geratificeerd, volgens de parlementaire zender die de stemming live uitzond, na de belofte van de president voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties vorige maand.

Recep Tayyip Erdogan kondigde dit besluit eind september aan in New York en plaatste zijn land op de 191e plaats voor ratificatie van deze overeenkomst die, wanneer aangenomen in 2016, het mogelijk zou hebben gemaakt om de stijging van de gemiddelde temperatuur op de planeet tot 2 graden te beperken. en indien mogelijk bij 1,5 ° C.

De certificering wordt voor 5 jaar opgeschort

Deze certificering komt drie weken voor de door de Verenigde Naties gesponsorde Global Climate Conference (COP26), die eind oktober in Glasgow (VK) van start gaat.

Turkije ondertekende de Overeenkomst van Parijs in 2016. Het was een van de laatste grote uitstoters van broeikasgassen die de tekst ratificeerde. Iran, Irak, Libië, Jemen en Ethiopië worden nog steeds vermist.

Recep Tayyip Erdogan heeft zijn onthouding tot dusver gerechtvaardigd door te wijzen op het onrecht in verband met verplichtingen en lastenverdeling, in termen van het verminderen van vervuilende emissies: voor Ankara moeten de inspanningen worden onderscheiden tussen geïndustrialiseerde landen, een categorie waartoe de staat behoort.

Deze zomer werd het land blootgesteld aan zware weersverschijnselen

Volgens officiële Turkse cijfers is de netto-uitstoot van broeikasgassen in Turkije sinds 1990 met meer dan 150% gestegen. Maar het klimaatprobleem kwam deze zomer plotseling tot rust in het land, nadat een reeks van extreme weersomstandigheden, waaronder bosbranden aan de Middellandse Zeekust en overstromingen in het noorden, honderden levens eiste en nog meer schade aanrichtte aan de natuur.

READ  Orkanen die toenemen met een ongebruikelijke snelheid

Turkije heeft ook te kampen met aanhoudende droogte, waardoor sommige producenten nu al hun land moeten verlaten en anderen moeten overschakelen op nieuwe gewassen die minder water nodig hebben.

Natuurbeschermers maken zich zorgen over de wens van Ankara om de productie van op steenkool gebaseerde energie te verhogen, waarbij Turkije officieel van plan is de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 21% te verminderen.

COP26 in Glasgow van eind oktober tot begin november

Op basis van de huidige toezeggingen van de lidstaten aan de overeenkomst waarschuwde VN-secretaris-generaal Antonio Guterres onlangs dat “de wereld zich op een catastrofaal pad van +2,7 °C bevindt”, en benadrukte dat “als we niet collectief van koers veranderen, er een groot risico dat COP26 mislukt” Glasgow.

De conferentie vindt plaats in Schotland van 31 oktober tot 12 november.

Uit een in april uitgevoerd onderzoek blijkt dat driekwart van de Turken zich bewust is van klimaatverandering. Een van de belangrijkste gevolgen die door de respondenten worden genoemd, zijn de toename van extreme weersomstandigheden, luchtvervuiling en stijgende voedselprijzen, een hot topic in een land dat lijdt onder inflatie.