Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Tsjernobyl: wetenschappers maken zich zorgen over abnormale radioactiviteit

primair
Wetenschappers maken zich zorgen over de toename van radioactiviteit in de kerncentrale van Tsjernobyl, 35 jaar na de kernramp. Gewikkeld in een kist is het onmogelijk om precies te bepalen wat er zich in de reactor afspeelt.

Wat gebeurt er in Tsjernobyl? 35 jaar na de nucleaire ramp in Oekraïne maken wetenschappers zich zorgen over abnormale radioactiviteit. Het onderwerp van vraag is de toename van kernsplijtingsreacties in de kerncentrale waarvan de reactor op 26 april 1986 explodeerde.

volgens Europa 1, registreerden sensoren een abnormale toestand onder de betonnen dekvloer die de gescheurde reactor bedekte. Deze sensoren worden boven de sarcofaag geplaatst die het gebouw bedekt. Ze vonden een abnormaal niveau van neutronen. Deze neutronensnelheid, uitgestoten door een mengsel van puin en radioactief materiaal, is sinds 2016 met 40% gestegen.

Volgens Igor Bars, een medewerker van het Instituut voor Stralingsbescherming en Nucleaire Veiligheid (IRSN), zou deze toename van radioactiviteit het gevolg kunnen zijn van het binnendringen van water in de reactor. “Water, op neutronen, zou het vermogen hebben om zijn energie te moduleren en al deze vermenigvuldigingsverschijnselen te vergemakkelijken. Daarom is een van de vragen die tegenwoordig opkomt of verschillen in vochtigheid al dan niet leiden tot een toename van dit neutronenvermenigvuldigingsvermogen.” hij legt uit.

“Hoger” niveau van bestraling

Probleem: Het is onmogelijk om precies te weten wat er binnen gebeurt, de sarcofaag blokkeert de toegang tot de reactor. Maar wetenschappers willen nog steeds gerustgesteld worden. “In ieder geval is er geen angst voor een explosie die de structuren van de overblijfselen van de plant en vooral de sarcofaag zou kunnen aantasten”, bevestigt Jean-Christophe Gariel, adjunct-directeur van IRSN.

READ  DEPECHE INFO. Toulouse: op 16-jarige leeftijd kreeg hij een hartaanval na zijn eerste dosis van het Covid-19-vaccin

Er is geen gevaar voor een nieuwe catastrofe zoals die van 1986, volgens laatstgenoemde “Aan de andere kant is het duidelijk dat dit fenomeen, als het daadwerkelijk overeenkomt met de hervatting van de kernreactie, de desintegratieprocessen zou verstoren moeilijker en gecompliceerder, omdat het stralingsniveau hoger zou zijn.” , bevestigt Jean-Christophe Jarrel echter.

Lokale autoriteiten overwegen twee oplossingen: “Oekraïners zullen hun meetsysteem versterken”, verklaarde Jean-Christophe Gariel. “Bovendien kunnen ze overwegen om neutronenabsorberende materialen in te brengen, wat al in 1990 gebeurde”, vervolgt hij.