Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Bezorgdheid over sommige behandelingen

Sommige anti-CD20-behandelingen voor multiple sclerose lijken de bescherming tegen vaccins teniet te doen COVID-19 En vergroot het risico op het ontwikkelen van een gevaarlijke vorm, specialisten in multiple sclerose Zondag vóór Wereldziektedag.

“Patiënten die met deze klasse van behandelingen worden behandeld, hebben meer kans op ernstige vormen van Covid en reageren minder op vaccinatie”, vertelde neuroloog Jean Pelletier van de Arsep Foundation (onderzoeksassistent multiple sclerose) aan AFP.

Volgens hem krijgt “ongeveer 20%” van de patiënten met multiple sclerose (MS) dit type behandeling, hetzij aan het begin van de ziekte, of omdat anderen niet hebben gewerkt. Naar schatting lijden wereldwijd meer dan 2,8 miljoen mensen aan deze auto-immuunziekte (110.000 in Frankrijk).

De twee betrokken geneesmiddelen zijn rituximab en ocrelizumab. Volgens professor Pelletier, gegeven “in de vorm van een injectie om de zes maanden”, is het “zeer effectief bij de primaire behandeling van multiple sclerose”. Maar vanuit het oogpunt van Covid is het een dubbele straf.

“speciale gevallen”

Enerzijds is volgens de neuroloog het verhoogde risico op het krijgen van ernstige vormen van Covid de afgelopen maanden door verschillende Franse, Italiaanse en Amerikaanse onderzoeken naar voren gekomen. Aan de andere kant zijn er recentelijk zorgen ontstaan ​​over vaccinatie.

Volgens professor Pelletier “zien we mensen met multiple sclerose en behandelen ze met anti-CD20 die geen antistoffen aanmaken na vaccinatie tegen Covid”, met het risico van “geen bescherming”.

Dit is des te zorgwekkender omdat het lijkt alsof het effect van deze behandelingen ‘veel langer kan duren’ dan de periode van zes maanden.

Op dit moment zijn deze observaties voornamelijk gebaseerd op ‘speciale gevallen’, maar studies zullen meer onthullen.

READ  De eerste foto's van haar historische reis naar Mars vanmorgen!

Dit is het geval van een Franse studie onder leiding van Inserm genaamd COV-POPART. Het heeft tot doel “het effect van vaccinatie tegen de ziekte van Covid te evalueren” bij patiënten die worden behandeld voor verschillende ziekten (kanker, nierziekte, diabetes, multiple sclerose, enz.), afhankelijk van de behandelingen die ze ondergaan.

Bij multiple sclerose zouden 600 patiënten betrokken moeten zijn, en “we zullen binnen 6 maanden een eerste reactie kunnen hebben”, hoopt professor Pelletier, die ziet dat dit het nodig kan maken om de vaccinstrategie bij de betrokken mensen aan te passen.

Het wordt gebruikt bij andere ziekten

Deze klasse van anti-CD20 is niet specifiek voor multiple sclerose, maar wordt gebruikt bij veel andere auto-immuunziekten zoals reumatoïde artritis en psoriasis. Het is dus een vraag die verder gaat dan MS.

Vanuit het oogpunt van Covid zijn de effecten die anti-CD20 lijkt te veroorzaken te verklaren door het feit dat deze medicijnen inwerken op B-lymfocyten, “de cellen die antilichamen maken”, aldus de specialist.

Daarentegen is er geen vergelijkbare indicatie voor andere DMARD’s, zoals: interferon, dat een “redelijk beschermend” effect kan hebben, zegt professor Pelletier.

Multiple sclerose is een auto-immuunziekte van het centrale zenuwstelsel (de hersenen en het ruggenmerg). Het veroorzaakt een storing in het immuunsysteem, dat myeline, het beschermende omhulsel van zenuwvezels, aanvalt. “Het is een ziekte die relatief onbekend blijft, en men spreekt bijvoorbeeld niet noodzakelijkerwijs in het beroepsleven”, bevestigt Arsep-president Brigitte Taittinger.

Meestal veroorzaakt het inflammatoire uitbraken die worden onderbroken door fasen van remissie. De hoge doses corticosteroïdtherapie die alleen worden gebruikt om deze recidieven tegen te gaan (in tegenstelling tot ziektemodificerende therapieën) kunnen volgens professor Pelletier een risicofactor zijn voor ernstige vormen van Covid.

READ  Wat vind jij van de toekomst van onze media?