Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De reünie werd overschaduwd door een sterke dengue-epidemie

Geschreven door Jerome Talpin

Gisteren om 10:37 uur gepost, gisteren om 15:23 bijgewerkt

“Het ziekenhuis is vol. En zo gaat het elke dag. Hier worden we overspoeld door dengue, niet door Covid. We nemen alle mogelijke bedden in.” In vijfentwintig jaar spoedeisende geneeskunde bevestigt Katia Mougin Damour, afdelingshoofd van Hospital Ouest Réunion (CHOR), “Dat heb ik nog nooit gezien”. Het Pinksterweekend was zwaar. Meer dan 180 bezoeken aan spoedeisende hulp in vierentwintig uur. “hel”, Net als het weekend ervoor, toen het record met 196 clips werd verbroken, tegenover 100 tot 120 in normale tijden, de pandemie buiten beschouwing gelaten. “Overal waren zieke mensen, zelfs zittend op de grond, Deze ervaren en energieke arts vertelt. We wisten niet waar we ze moesten plaatsen. Sommigen stonden buiten te wachten. Gelukkig is het het hele jaar door mooi weer. “

In het Hospital Centre Ouest Réunion (CHOR) is de afdeling spoedeisende hulp voor volwassenen altijd vol en moeten zorgverleners zich aanpassen aan de stroom van patiënten.  Saint Paul, Réunion, 25 mei 2021.

Deze dinsdag 25 mei is de bezettingsgraad van de faciliteit 105%. Per uur worden ongeveer vijftien opnames geregistreerd, waarvan de helft voor knokkelkoorts, een virus dat wordt overgedragen door de tijgermug, Aedes albino. Sinds begin april is op het eiland het aantal gevallen van knokkelkoorts groter dan het aantal gevallen van Covid-19. CHOR, een vlindervormig ziekenhuis in oker, is verreweg het meest bezorgd omdat dit jaar tussen de 70 en 80% van de dengue-gevallen zich in het westen van het eiland bevinden, een bevolkingsgebied van bijna 230.000.

READ  Covid-19: In het kanaal stijgt het besmettingspercentage nog steeds

Noodsituaties, waarvan de activiteit is toegenomen van 40% naar 50%, raken verzadigd. Medische diensten en ook 135 bedden. Omdat een derde van de denguepatiënten meerdere dagen in het ziekenhuis moet worden opgenomen vanwege: “aanzienlijke biologische verstoringen of omdat ze niet meer kunnen staan”, Dr. Mujen beschrijft Damour. “We hebben na de noodsituatie niet meer genoeg bedden stroomafwaarts” Professor Christoph Vanschek, hoofd van de afdeling Interne Geneeskunde, merkt op. Dus elke dag hebben we 20-30 patiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen op de eerste hulp, maar de eerste hulp is geen intramurale dienst. ”

Een spoedarts onderzoekt een patiënt op noodbrancards van hetzelfde type als in het leger.  CHOR, Saint Paul, Réunion, 25 mei 2021.
De luchtsluis die meestal door brandweerlieden of SMUR-voertuigen wordt gebruikt, is omgebouwd tot een ruimte met zestien brancards, of meer indien nodig.  Patiënten noemen het

“Ons dagelijks leven sinds half april”

De Stichting reorganiseert zich zo goed mogelijk “Ze duwden tegen de muren”. De ontvangstruimte van de ambulance is gewijzigd. Tussen de twee opvouwbare automatische deuren verwelkomen zestien brancards patiënten in kleine dozen, nauwelijks gescheiden door kleurrijke gordijnen. Aan het plafond geven zichtbare leidingen de uitstraling van een landelijk ziekenhuis. “Klinkt raar, deze garageconfiguratie,” Glimlachende Jan, 45, een door dengue getroffen havenbewoner, die ‘s ochtends arriveerde na zich onwel te hebben gevoeld en enkele dagen koorts, pijn in het lichaam, hoofdpijn en een staat van extreme vermoeidheid.

Je hebt nog 64,27% van dit artikel om te lezen. De rest is alleen voor abonnees.