Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Tientallen Rohingya vermist na schipbreuk in Golf van Bengalen

Minstens 27 Rohingya worden vermist nadat hun boot op zaterdag 14 augustus is gezonken terwijl ze probeerden te vluchten uit een vluchtelingenkamp dat werd bekritiseerd door mensenrechten-ngo’s op een eiland in Bangladesh, aldus de autoriteiten.

Bijna 20.000 Rohingya’s zijn verdreven naar het eiland Bashan Char, dat zwaar wordt getroffen door cyclonen die elk jaar over de Golf van Bengalen razen. Uiteindelijk wil Bangladesh 100.000 van de 1 miljoen Rohingya-vluchtelingen op zijn grondgebied onderbrengen, de meesten in overvolle kampen op het continent. Sommige Rohingya’s klagen over gedwongen verplaatsing op het eiland. Duizenden van hen demonstreerden in juni om te protesteren tegen de levensomstandigheden.

Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Lees ook Bangladesh: controversiële overdracht van Rohingya-vluchtelingen naar het eiland begint

Na het zinken op zaterdag zei de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties dat het… “Bezorgd door berichten dat vluchtelingen zijn gearresteerd en gevangengezet omdat ze probeerden Bashan Shar te verlaten”.

De politie zei dat de kleine vissersboot zonk met 41 Rohingya aan boord nadat het in de Golf van Bengalen bij het eiland zware regen had gekregen. 14 mensen werden gered. De zoektocht gaat verder om de vermisten te vinden. Bij de zoektocht waren ook marineboten en een helikopter betrokken.Sujit Kumar Chanda, de officiële directeur van Bhashan Char, vertelde Agence France-Presse (AFP). Hij zei dat onder de vermisten vrouwen en kinderen zijn.

Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Lees ook Rohingya’s nachtmerrie-saga verlaten op zee

‘Het leven daar is verschrikkelijk’

Bangladesh begon in november vluchtelingen naar het controversiële kamp op het eiland te brengen, en legde uit dat de kampen in het zuidoosten van het land overvol waren.

READ  "Het is duidelijk dat het tijd is om koste wat kost te dumpen."

De politie zei dat honderden Rohingya de afgelopen maanden het eiland zijn ontvlucht en zijn vastgehouden in kustdorpen in de regio Chittagong.

Voor Abdul Rahim, 27, die enkele maanden geleden uit Bashan Char is gevlucht, is het het gebrek aan werk op het eiland dat de Rohingya ertoe aanzet te vluchten. “Het leven daar is verschrikkelijk. Het is onmogelijk om de familieleden te zien. Het is alsof ze ons in de gevangenis stoppen zonder ons een kans te geven.”De jongeman ontkende het.

Amnesty International Bangladesh heeft gebeld “Zorg ervoor dat alle reizen op het eiland vrijwillig zijn” En dat hebben de vluchtelingen “Het recht op vrij verkeer tussen het eiland en het vasteland, waar velen van hen families en familieleden hebben”.

Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Lees ook ‘We voerden het bevel uit om iedereen te doden, kinderen of volwassenen’: twee voormalige Birmese soldaten vertellen over het bloedbad van Rohingya

De wereld met AFP