Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Tientallen factcheckers dringen er bij YouTube op aan om ‘ongebreidelde desinformatie’ aan te pakken

De ondertekenaars, media en NGO’s in bijna 40 landen boden aan om samen te werken met het videohostingplatform om de strijd tegen valse informatie te verbeteren.

Artikel door

gepubliceerd

updaten

leestijd : 1 minuut.

Meer dan 80 factchecking-organisaties over de hele wereld hebben op woensdag 12 januari een open brief naar het YouTube-management gestuurd, waarin wordt opgeroepen tot effectievere maatregelen om desinformatie te bestrijden. “Elke dag zien we YouTube als een van ’s werelds belangrijkste vectoren van online desinformatie”, veroordeelt deze media en NGO’s die aanwezig zijn in ongeveer veertig landen zoals de Verenigde Staten (PolitiFact, Washington Post), Spanje (Maldita.es), Senegal of Kenia (Africa Check).

“We zien niet veel inspanning van YouTube om beleid te implementeren dat het probleem oplost.”, beschuldigen ze in deze brief gericht aan zijn baas, Susan Wojcicki. Het videoplatform reageerde door te beweren het te bezitten “Ik heb zwaar ge├»nvesteerd in beleid en producten (…) om de verspreiding van valse informatie tegen te gaan.”

De ondertekenaars maken zich zorgen over een Desinformatie ongebreideld, versneld door de Covid-19-epidemie. Samenzweringsdocumentaires of video’s waarin valse geneeswijzen worden gepromoot, zijn miljoenen keren bekeken op de site die, net als Google, tot de Alphabet-groep behoort.

De accountants zeggen er klaar voor te zijn “Omgaan met YouTube om hun voorstellen te realiseren”. Ze noemen vier belangrijke verbeterpunten, die betrekking hebben op zowel de ondoorzichtigheid van algoritmen als berekeningen. “Herhaaldelinquenten”, of niet-Engelstalige video’s die regelmatig worden afgespeeld “uit zicht” van de website.

READ  'Deze zaak Djokovic kan de tenniseconomie verzwakken'