Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

tiener post. Waarom is Creools leren belangrijk in Haïti

Het Haïtiaanse dagblad Le Nouvelliste publiceert een bijlage gewijd aan de jongsten. In een recente editie stelde hij een stripboek voor waarin hij pleitte voor het gebruik van creolen. De redacteur legt uit waarom het leren van Creools zo belangrijk is voor kinderen in Haïti, die vaak Franse lessen volgen. Een artikel vind je in ons tienernummer.

Hoofdredacteur P’tit Nouvelliste, Gaëlle C. Alexis legt het belang van de Creoolse taal uit en gaat terug naar de problemen die Haïti heeft op het gebied van onderwijs.

1. Creools is een meervoudstaal. Kan een Haïtiaanse tiener begrepen worden door bijvoorbeeld een vriend uit Martinique?

Overal staan ​​soortgelijke woorden. Er zijn uitdrukkingen enz. Als je naar een nummer luistert in Guadeloupe of Martinicaans Creools, voel je de akoestiek. Er is geen meervoud van alleen Creools. Het is dezelfde moeilijkheid die de Britten bijvoorbeeld hebben om Jamaicanen te begrijpen. Deze pluraliteit verklaart de cultuur, geschiedenis en ervaring van elk volk.

2. U schrijft dat de Creoolse taal onvoldoende plaats heeft in het onderwijs. Hoe leggen we het uit?

We kunnen spreken van het ontbreken van een algemeen taalbeleid. Er is geen korte of middellange termijn doel voor het onderwijzen van Creools. Ook Haïtiaans Creools is het slachtoffer van een vorm van stigmatisering. Voor zover het wordt beschouwd als de taal van de anti-slavernijrevolutie die door de meerderheid van de bevolking wordt gesproken, geven sommige ouders er de voorkeur aan hun kinderen in het Frans te onderwijzen, omdat de samenleving, als we ons niet in het Frans kunnen uitdrukken, dat niet doet. leerling.

READ  Eerste statische test van een booster die eerder Super Heavy liet zien

3. Wat zijn naast Creools de belangrijkste problemen bij het opvoeden van de jongsten in Haïti?

Onderwijs vindt in Haïti met veel snelheden plaats. De hiaten zijn enorm en de moeilijkheden enorm. Sommige instellingen opereren in extreme armoede. Velen van hen hebben geen bibliotheken en sommigen hebben zelfs geen stadion. In Haïti worden scholen gerund door de staat, religieus, particulier, enz. Sommige instellingen opereren buiten de onderwijsnormen. De meeste scholen die aanbieden

[…] Lees meer over Courrier international

Lees ook: