Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Juli: Was het zo erg?

door Cyril Duchesnemeteoroloog

Een paar dagen voor 1 augustus kunnen we al een eerste beoordeling van juli 2021 doen. Velen van jullie getuigen van een gevoel van somberheid, kalmte en vochtigheid. Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze de term ‘slecht weer’ gebruiken. Wat is echt voor de maanden juli?

De coolste juli sinds 2014

Met een landelijk gemiddelde temperatuur van 20,8 °C komt juli 2021 exact overeen met de normaal berekend over de periode 1981-2010. Deze ontdekking zal voor velen van jullie, die een grote indruk hebben achtergelaten over juli, misschien verrassend lijken. Enkele verklaringen hiervoor:

– Minimumtemperaturen (aan het einde van de nacht) waren hoger dan normaal (vanwege de overwegend aanwezige bewolking en mariene luchtmassa’s) terwijl de maximumtemperaturen (waargenomen in de middag) iets onder de seizoensnormen lagen, gezien het gebrek aan zonlicht van de zon.

– De laatste maanden van juli waren bijzonder heet en droog met temperaturen van meer dan 2°C in 2018 en 2019. We moeten terug naar 2014 om een ​​koelere maand in juli te vinden.

– Het regende hevig en de hoeveelheid zonneschijn was onvoldoende, waardoor een vaak herfstachtige indruk en enigszins koud was.

Regionaal zijn er variaties met een temperatuurtekort van 0,5 tot 1 °C in het Midden-Oosten, terwijl de Middellandse Zeekust en het puntje van Bretagne een temperatuuroverschot kenden van +0,8 °C in Brest en +1,1 °C in Bastia.

Juli is overvloedig bewaterd in het noordoosten, maar droog in het zuidoosten

In juli 2021 valt er in Frankrijk gemiddeld meer dan 30% neerslag. Deze maand zou de 10e natste maand in juli moeten zijn sinds 1959. Omgekeerd is juli 2020 de 1e droogste maand van juli sinds 1959. Merk op dat er enkele juli waren die veel meer water gaven dan in 2021 in het verleden, met juli 2014 , die vooral regenachtig en winderig was met een overschot van gemiddeld ongeveer 95% in Frankrijk.

READ  Incidentiecijfer door afdelingen in Parijs en Ile-de-France

Wat opvalt in deze maand juli 2021 is het grote verschil in neerslag tussen de noordoostelijke en centrale oostelijke regio’s, waar het zwaar wordt geïrrigeerd, terwijl het uiterste zuidoosten van het land getuige is geweest van permanent droog weer. In Lyon viel 158 mm regen, terwijl de normale voor juli 64 mm is, een stijging van + 148%. En in Nancy in Lotharingen 140 mm bedroeg het overschot 122%. Tegelijkertijd trof de droogte de Middellandse Zeekust zonder de minste druppel water in Sanary-sur-Mer (Var) of Oletta (Haute Cours), 1 mm in Bastia en 4 mm in Perpignan.

gebrek aan zonneschijn

Met een oceaanstroom die het grootste deel van het land domineert, was er in deze maand juli een gebrek aan zon buiten de mediterrane regio’s. Het zonlichttekort zou in heel Frankrijk de 15% moeten benaderen. Er is slechts 115 zonuren in Brest met een zonnetekort van ongeveer 30%, terwijl we in Marignane in Bouches-du-Rhône meer dan 300 zonuren zagen.

Eind juli, dat niet erg zonnig en vochtig was, was het niet geschikt voor vakantiegangers die niet konden profiteren van periodes van goed langdurig weer, behalve in de buurt van de Middellandse Zee. Ondanks alles heeft het niets te maken met de zeer koude en rustige julimaanden van de jaren ’70 en ’80 en dichter bij ons in juli 2011 toen een temperatuurdeficit van bijna 2°C werd waargenomen.