Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Tienduizenden Brazilianen eisen ontslag Bolsonaro

Tienduizenden Brazilianen gingen zaterdag de straat op en riepen op tot ontslag van president Jair Bolsonaro vanwege zijn aanpak van de gezondheidscrisis, aangezien het dodental als gevolg van de pandemie meer dan een half miljoen bedroeg, meldden AFP-journalisten.

Demonstranten marcheerden voor het vierde achtereenvolgende weekend op oproep van linkse partijen en vakbonden, met name tegen de rechtse president, die wordt onderzocht wegens het door de vingers zien van verduistering van publieke middelen bij de aankoop van vaccins. In Rio marcheerden duizenden mensen in het rood gekleed en met maskers op onder slogans als: Ga weg van de corrupte crimineel.

Organisatoren riepen op tot landelijke demonstraties “Om de democratie en het leven van Brazilianen te verdedigen en Bolsonaro uit te schakelen.”

Net als elders in Rio hekelden demonstranten de late start van de vaccinatiecampagne in Brazilië, de massale werkloosheid, en eisten ze meer hulp voor de verarmde bevolking die met de pandemie werd geconfronteerd. “Het is heel belangrijk dat iedereen die zich beledigd of onderdrukt voelt door deze regering de straat op gaat, want we moeten vechten voor de terugkeer van de democratie.”Liz de Oliveira, een 65-jarige maatschappelijk werker, vertelde AFP.

De Braziliaanse pers berichtte over middagdemonstraties in 20 van de 26 Braziliaanse staten. Noch de organisatoren, noch de autoriteiten hebben op dit moment schattingen vrijgegeven van het aantal demonstranten.

Maar er worden grote demonstraties verwacht in Sao Paulo, de dichtstbevolkte stad van Brazilië met 12,3 miljoen inwoners, en in de hoofdstad Brasilia.

READ  New York Mafia, het hoofd van de tachtig gearresteerden

Jair Bolsonaro staat voor het slechtste moment van zijn presidentschap vanaf 2019. Zijn goedkeuringsscore is met 24% gedaald en peilingen suggereren dat hij de presidentsverkiezingen van oktober zal verliezen van zijn linkse voorganger Luis Inacio Lula da Silva, wiens Labour-partij de protesten van zaterdag steunde.

Brazilië heeft officieel bijna 550.000 sterfgevallen als gevolg van Covid-19 geregistreerd, een aantal dat alleen al is overtroffen door de Verenigde Staten, waarvan de bevolking 120 miljoen meer is dan die van de gigantische Zuid-Amerikaan. Jair Bolsonaro was openlijk sceptisch over de gezondheidscrisis, de noodzaak om een ​​masker te dragen en andere maatregelen om de verspreiding van het virus te beperken.

De oppositie diende op 30 juni een afzettingsklacht in bestaande uit 20 verschillende aanklachten tegen de president, maar Jair Bolsonaro heeft nog steeds voldoende steun in het Congres om deze initiatieven te blokkeren.