Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Tegenstander Alexei Navalny werd veroordeeld voor fraude en minachting van de rechtbank

De activist en advocaat staat sinds half februari terecht achter de muren van zijn strafkolonie.

Artikel door

gepubliceerd

Bijwerken

leestijd : 1 minuut.

Nog een voorbeeld van toenemende repressie in Rusland. Een Russische rechter heeft op dinsdag 22 maart Alexei Navalny, de belangrijkste tegenstander van Vladimir Poetin, aangeklaagd wegens “fraude” en “minachting van de rechtbank”. Wat de weg vrijmaakt voor een nieuwe zware gevangenisstraf tegen de activist en advocaat, die sinds half februari achter de muren van zijn strafkolonie, 100 kilometer ten oosten van Moskou, in een geïmproviseerde rechtbank wordt berecht.

Rechercheurs beschuldigen de activist van het verduisteren van miljoenen roebel aan donaties aan zijn anticorruptieorganisaties en “minachting van de rechtbank” tijdens een van de vorige hoorzittingen. Hij hekelde de valse beschuldigingen die het Kremlin had bevolen om hem zo lang mogelijk in de gevangenis te houden.

Het OM had vorige week gevraagd om de gevangenisstraf van twee en een half jaar die de tegenstander voor iets meer dan een jaar uitgeeft te verhogen naar 13 jaar.

Alexei Navalny verscheen op de hoorzitting gekleed als een veroordeelde, zijn gezicht uitgemergeld, luisterend naar de uitspraak van het vonnis met zijn handen in zijn zakken, tussen twee lachbuien en discussies met zijn advocaat. Na afloop van de straf kan hij op verzoek van het openbaar ministerie worden overgebracht naar een gevangenis in ‘hard dieet’De detentievoorwaarden zijn veel strenger en ver van Moskou.

In juni 2021 werden zijn organisaties, die in heel Rusland campagne voerden, bestempeld als ‘extremistisch’ en onmiddellijk verboden, waardoor veel activisten in ballingschap werden gedreven om vervolging te voorkomen. Sindsdien zijn anderen gearresteerd en riskeren ze zware gevangenisstraffen.

READ  Havana Syndroom kan volgens de CIA niet worden toegeschreven aan een buitenlandse mogendheid

Dit optreden, vergezeld van een verbod op de nieuwste media en NGO’s die kritisch staan ​​tegenover het Kremlin, leidde tot verontwaardiging in westerse landen en legde sancties op aan Moskou.