Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Te midden van een schandaal heeft Facebook aangekondigd dat het de vertrouwelijkheid van gesprekken op Messenger zal verbeteren

Kent u het belangrijkste verschil tussen Facebook Messenger en WhatsApp, de twee Meta Group-communicatie-apps? Het antwoord is belangrijk: het is end-to-end encryptie. Grofweg maakt deze beveiligingslaag het mogelijk om de inhoud van berichten te versleutelen terwijl ze van afzender naar ontvanger gaan, dat wil zeggen, het zet teksten om in een reeks onbegrijpelijke tekens. Alleen de twee deelnemers aan het gesprek – aan elk “einde” – hebben de sleutel om de inhoud te coderen en te decoderen.

Met deze beveiliging kan niemand die de verbinding onderschept – op het netwerk of op de servers van het bedrijf dat de applicatie uitvoert – deze lezen (althans, in theorie). Met andere woorden, de gesprekken van WhatsApp-gebruikers (en ook andere apps zoals Signal) zijn beter beschermd dan die in Messenger. Dit is waarom Blogpost Facebook, gepubliceerd op 11 augustus, heeft aangekondigd dat het bezig is met het lanceren van tests om standaard end-to-end-codering op Messenger aan te bieden. Deze maatregel zou het schandaal hebben voorkomen dat eerder deze week uitbrak en dat verband hield met het verschrikkelijke verhaal van het politieonderzoek naar clandestiene abortus in de Verenigde Staten. Scandal heeft de hashtag #DeleteFacebook nieuw leven ingeblazen.

Het gesprek van een boodschapper vormt de kern van de beslissing van de rechtbank

Dinsdag, Amerikaanse pers Facebook’s samenwerking met de politie van Nebraska in een gemelde abortuszaak, terwijl het land sindsdien onder spanning staat over het onderwerp Het Hooggerechtshof vernietigde de Roe v. vallei. Onder voorbehoud van een huiszoekingsbevel dat in juni door de rechtbanken is uitgevaardigd, heeft het sociale netwerk gegevens verzonden die het bezit over een 17-jarig meisje, Celeste, en haar moeder. Met veel messenger-gesprekken tussen de twee.

READ  Hyuna en DAWN verlaten P NATION ⋆ K-Selection

Celeste werd beschuldigd van het uitvoeren van een abortus (met medische middelen) buiten een ziekenhuis, aan het einde van haar 28e week (zesde maand) van de zwangerschap. Door dit te doen, zou ze veel wetten van Nebraska hebben getrotseerd, die abortus na de 20e week verboden, behalve in gevallen van ernstig of dodelijk gevaar voor de zwangere vrouw, en zou ze, net als haar moeder, een gevangenisstraf van meerdere jaren riskeren. Deze wetten bestonden vóór de intrekking van Roe v. Wade, maar de zaak veroorzaakte opschudding omdat het zinspeelde op de rol die sociale media zouden kunnen spelen bij het controversiële optreden tegen abortus.

En met een goede reden: een element van de discussie tussen Celeste en haar moeder op Messenger was dat Justitie toestemming gaf voor een huiszoeking in de huizen van de beklaagden, wat resulteerde in de inbeslagname van 13 smartphones en een computer en de extractie van 24 gigabyte aan gegevens. De twee vrouwen gebruikten de Facebook-app om het kopen van abortusmedicijnen te bespreken en vervolgens wat ze van plan waren te doen om het lichaam van de geaborteerde foetus te verbergen.

op zijn site, Facebook geeft duidelijk aan dat het kan samenwerken met wetshandhavingsinstanties in gerechtelijke procedures, zoals vereist door de Amerikaanse wetgeving. Deze nota is ook geldig in Frankrijk, waar het bedrijf alles specificeert: “u”Voorafgaand aan enig contact met de inhoud van de rekening kan een verzoek op grond van een verdrag van wederzijdse rechtshulp of een rogatoire commissie nodig zijnMaar in de context van de miskraamzaak waren de betrokken vrouwen misschien niet op de hoogte van deze mogelijkheid en het gevaar voor zichzelf. Dit is waar end-to-end encryptie kan beschermen, omdat de inhoud van door rechtbanken gevraagde gesprekken mogelijk onleesbaar is .

READ  'Houd je adem in': de James Webb-ruimtetelescoop heeft voor het eerst koolstofdioxide gedetecteerd in de atmosfeer van een exoplaneet.

Gegeneraliseerde end-to-end-encryptie, een verwachte standaard

Facebook biedt al end-to-end-codering voor Messenger-gebruikers, maar het is slechts een handmatig ingeschakelde optie die nog grotendeels onbekend is. Met andere woorden, het standaard inzetten van end-to-end-encryptie zal gevolgen hebben voor meer dan een miljard Messenger-gebruikers over de hele wereld, en zal vooral de minst geïnformeerde personen beschermen met betrekking tot cyberbeveiligingskwesties. In zijn laatste persbericht maakte Facebook eerst een datum bekend voor deze publicatie, weliswaar dubbelzinnig: 2023.

Hoewel privacyvoorvechters al jaren wachten op deze maatregel, heeft ze niet alleen bondgenoten in de politieke wereld. Aan de EU-kant wordt bijvoorbeeld regelmatig gestemd om versleutelde berichten-apps zoals WhatsApp en Signal te vragen om “achterdeurtjes” te bouwen waarmee autoriteiten versleuteling kunnen omzeilen en duidelijk toegang krijgen tot berichten. Cryptografische tegenstanders rechtvaardigen hun eisen met anticriminele behoeften.

Maar deze beweringen zijn nog niet ter discussie gesteld. In ieder geval hebben de makers van de app, Signal in de voorhoede, herhaaldelijk hun verzet tegen een dergelijk project uitgesproken. Ze wijzen erop dat dergelijke achterdeuren kunnen worden gebruikt door totalitaire regeringen of kunnen worden uitgebuit door cybercriminelen.