Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Taliban wordt geconfronteerd met opdrogen van internationale financiële stromen

Vanaf zaterdag 14 augustus, aan de vooravond van de val van Kabul, haastten bewoners zich naar banken en geldautomaten om hun tegoeden op te nemen. zonder succes. Zondag bij zonsopgang, een paar uur voor de val van de hoofdstad, vormden zich eindeloze rijen voor bankinstellingen, die stopten met het uitdelen van geld aan rekeninghouders. Het is sindsdien gesloten. En Western Union, dat overschrijvingen vanuit het buitenland verzorgt, is niet meer actief.

De lokale economie werkt voornamelijk via contante betalingen. Maar voorlopig staat het dagelijkse leven van de bevolking in Afghanistan niet op zijn kop na het sluiten van de loketten. “Alleen degenen die naar het buitenland zijn gereisd of daar wonen, zijn vandaag van streek, omdat hun activa bij Afghaanse banken voor altijd verloren kunnen gaan”Ahmed (pseudoniem), legt uit, werd telefonisch gecontacteerd in Kabul. Een zakenman vertrouwt Afghaanse financiële instellingen niet, ‘De situatie is onzeker’.

Maar hoe lang kan de staat standhouden, met een financieel systeem bijna volledig bevroren? De internationale financiering voor Afghanistan droogt een voor een op. Internationale hulp, die 42% van het BBP uitmaakt, is grotendeels opgeschort, het Internationaal Monetair Fonds heeft zijn betalingen bevroren en de Amerikaanse autoriteiten hebben dollaroverdrachten geblokkeerd.

Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Lees ook Afghanistan: Joe Biden op de proef gesteld door Amerikanen te evacueren

Tot dan toe ontving het land wekelijks een lading dollars, vervoerd vanuit de Verenigde Staten, afkomstig uit de reserves van de Centrale Bank van Afghanistan, DAB. Kort voor de val van Kabul stopte de Amerikaanse regering de laatste verzending van afgestempelde pallets met groene munten. ” Vrijdag [13 août]En Ik kreeg een telefoontje dat er geen dollars meer gestuurd zouden worden, terwijl een telefoontje verwacht werd op zondag, de dag dat Kabul viel.”En Uitleg op Twitter Ajmal Ahmadi, de waarnemend gouverneur van DAB, die zondag de 15e het land ontvluchtte, met een militair vliegtuig.

READ  Taliban breekt belofte bij aankomst Afghaan op luchthaven Kabul

“zand in versnellingen”

Deze dollars zijn echter essentieel voor het functioneren van de Afghaanse economie, legt Warren Coates uit, een Amerikaan die tussen 2002 en 2015 adviseur was van DAB. Elke week organiseert de centrale bank een veiling van dollars tegen de lokale Afghaanse munt. Wisselkantoren uit het hele land komen hier om in te slaan. Zo wordt Amerikaans geld naar de provincies gestuurd, gebruikt om de handel met buurlanden te financieren – en om het spaargeld van de rijkste inwoners te behouden.

Je hebt 59,66% van dit artikel om te lezen. De rest is alleen voor abonnees.