Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Swot, de satelliet die onze kennis van water op aarde radicaal zal veranderen

Swot, de satelliet die onze kennis van water op aarde radicaal zal veranderen

Dit instrument van Franse en Amerikaanse makelij, dat donderdag in een baan om de aarde zal komen, zal de definitie van beelden vertienvoudigen en een grote hoeveelheid nieuwe gegevens opleveren voor de studie van meren, rivieren en oceanen.

opent een Een nieuw veld van mogelijkheden. SWOT-satelliet (voor Oppervlaktewater en oceaantopografie, of “topografie van het oppervlak van het water en de oceaan”) zal aanzienlijke vooruitgang mogelijk maken bij het monitoren van water op aarde. Dit technische juweeltje wordt gelanceerd op donderdag 15 december. Hij zal aan boord zijn van de SpaceX Falcon 9-raket, die zal opstijgen vanaf Vandenberg Air Force Base in Californië (VS).

Het resultaat van een samenwerking tussen de Franse ruimtevaartorganisatie (Cnes) en de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie (NASA), deze missie belooft onze huidige kennis op zijn kop te zetten. SWOT, die draait op 890 Hoogte mouw, uitgerust met een revolutionair hulpmiddel : een “wideband interferometer” bedoeld voor het meten van de hoogte van water. Dit instrument, “KaRIn” genoemd, heeft twee radarantennes die ongeveer tien meter van elkaar verwijderd zijn, zoals te zien is in deze illustratie die door NASA is geplaatst.

Het signaal dat door elk van de twee antennes wordt ontvangen, is iets anders en wordt geproduceerd tweedimensionaal beeld. gevolgen De meting is nauwkeuriger dan wat momenteel kan worden verkregen. Overgang van één naar twee dimensies en hoogteschalen met minder vlakke weergaven zijn enkele van de belangrijkste hoogtepunten van Swot. “Swot alleen zal evenveel gegevens opleveren als zes traditionele hoogtemeters.”Aurélien Ponte, onderzoeker in ruimte-oceanografie bij Ifremer, legt uit: In een persbericht.

READ  Game Boy-spellen zullen (zeer) binnenkort de online-catalogus van Nintendo Switch uitbreiden - Nieuws

Voor Karen St. Germain, directeur Aardobservatie bij NASA, “We zullen een resolutie hebben die 10 keer groter is dan wat de huidige oceaanhoogtemetingstechnieken produceren.”. Guillaume Charria, onderzoeksfysicus-oceanoloog bij Ifremer, vat deze verbetering samen met franceinfo met deze afbeelding: “Het is alsof je van een verrekijker naar een telescoop gaat.”.

Op zoek naar kleine stromingen en wervelingen

Met deze nieuwe satelliet met hoge resolutie kunnen wetenschappers beelden vastleggen “direct” Verschijnselen die soms enkele centimeters hoog worden, zoals kuststromingen of kolommen van rivieren die in de oceaan stromen.

De resolutie van de huidige instrumenten maakt het niet mogelijk om verschijnselen kleiner dan 150 waar te nemen Hoeveel breedte. Dit is voldoende om de enorme oceaanstroom die de Golfstroom is te bestuderen of om de zogenaamde warme stroming te belichten El Nino. Met Swot kunnen wetenschappers op de een of andere manier nog verder inzoomen en zeeën en oceanen observeren op voorheen onbereikbare schalen.

“Een meer gedetailleerd en nauwkeurig beeld zou ons kunnen helpen beter te begrijpen wat de stroom is.”merkt Guillaume Charria op, die ook lid is van het Swot-wetenschapsteam. “We hebben bijvoorbeeld al gezien dat grote oceaanstromingen niet alleen lineaire maar zeer turbulente waterstromen zijn. We gaan nog een stap verder.” Met deze nieuwe satelliet.

>> Het must-read artikel om te begrijpen waarom oceanen ertoe doen in de strijd tegen klimaatverandering

Lokale stromingen en draaikolken, enkele tientallen kilometers breed, zijn nog niet onderzocht. Het heeft echter een significant effect op de temperatuur. Water Aan de oppervlakte, warmteoverdracht, evenals wateropname van koolstofdioxide (CO2, het belangrijkste broeikasgas) in de atmosfeer. Elke nieuwe kennis om deze fenomenen beter te beschrijven is belangrijk omdat de klimaatmachine sterk verbonden is met de oceanen, die als een gigantische thermostaat fungeren.

READ  iOS 15.5 is beschikbaar op iPhone en iPad: wat vind je daar?

Guillaume Charya benadrukt de mogelijkheid van een ruimtelijk idee van stromingen, wat op dit moment zou kunnen gebeuren “Zeer goed in meten, maar op een subtiele manier”. Deze nieuwe kennis kan implicaties hebben voor oceaanvoorspellingen. Korte afstand voor navigatie of lange afstand voor klimaatmodellering.

Meren en rivieren zijn getuigen van klimaatverandering

Swot geeft niet alleen om de zeeën en oceanen. Meren, beken en rivieren staan ​​ook op de lijst. De kracht van de instrumenten zal het mogelijk maken om continentale wateren te beschouwen die nog niet zijn waargenomen, waardoor de hoeveelheid informatie aanzienlijk toeneemt. Hoewel we momenteel gegevens hebben over een paar duizend meren over de hele wereld, zullen we dankzij Swot minstens twee miljoen meren hebben, volgens NASA (in Engels).

Net als poolijs leggen meren klimaatgeschiedenis vast. Ze kunnen getuigen van voortdurende klimaatverandering als we stijgende watertemperaturen, afnemende ijskappen of zelfs verschillen in waterstanden documenteren. In de afgelopen eeuw is het oppervlaktewater van de Grote Meren in de Verenigde Staten met 3,5 graden Celsius opgewarmd, Cnes legt uit.


In rivieren en rivieren zullen we nauwkeurigere schattingen van stromen hebben
Sharya vertroebelt notities. In Frankrijk worden rivieren goed gemonitord met instrumenten ter plaatse, maar dat is niet overal ter wereld het geval.”noemt de onderzoeker.

Tot slot moet alle kennis van de waterkringloop van de aarde, van neerslag tot verdamping, inclusief pompen voor steden en irrigatie van gewassen, worden verrijkt. Uiteindelijk zullen alle door Swot verzamelde gegevens worden gekoppeld aan andere satellietwaarnemingen om het beheer van de watervoorraden van onze planeet te verbeteren.

READ  Dead Space: 4K Trailer van remake d'EA Motive Exclusieve aux Consoles Next Generation | Xbox One