Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Stormwaarschuwing voor opkomende economieën

Stormwaarschuwing voor opkomende economieën

Sommige centrale bankiers maken zich tegenwoordig meer zorgen dan andere. De wereldeconomie in het oog van de storm, eind september, Reserve Bank of India. Shaktikanta Das heeft reden tot bezorgdheid: de reserves van de in Bombay gevestigde instelling zijn sinds het begin van het jaar met $ 100 miljard (103 miljard euro) gesmolten, terwijl ze een arm van de roepie hebben gekocht om hun daling ten opzichte van de dollar te stoppen.

Sinds de Amerikaanse Federal Reserve (de Federal Reserve) in de eerste helft van het jaar de rente begon te verhogen om de inflatie te bestrijden, heeft kapitaal de opkomende markten gedumpt, waardoor hun valuta’s verzwakten. Zo heeft de Ghanese valuta, de cedi, sinds het begin van het jaar 41% verloren ten opzichte van de dollar, terwijl de Taiwanese dollar 13% is gedaald. In Mongolië verloor de Tugrik 16% van zijn waarde, terwijl de reserves van de centrale bank in één jaar tijd met 40% daalden. Khan Bank, de grootste bankinstelling van het land, heeft zojuist aangekondigd de overboekingen in vreemde valuta te beperken tot $ 300 per maand.

Lees ook: Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees De sombere vooruitzichten van het Internationaal Monetair Fonds voor de wereldeconomie

Terwijl de wereldeconomie turbulente wateren betreedtEn de Het is tijd voor leiders in opkomende landen om de luiken te verslaan.”En de De hoofdeconoom van het Internationaal Monetair Fonds, Pierre-Olivier Gorinchas, waarschuwde in een prognose die op dinsdag 11 oktober werd gepubliceerd. Tijdens de eerste drie kwartalen van het jaar verkochten buitenlandse investeerders in Azië, met uitzondering van China, $ 69,7 miljard aan activa, veel meer dan de $ 47,6 miljard die ze verkochten op het hoogtepunt van de wereldwijde financiële crisis van 2008.

READ  De hoger opgeleide generatie van 2017 is volgens Sirik beter geschikt voor de arbeidsmarkt

Angstaanjagende internationale instellingen

JP Morgan heeft zijn prognose voor kapitaaluitstroom uit midden-economieën in 2022 bijgesteld tot $ 80 miljard, in plaats van $ 55 miljard. 11 opkomende landen kampen met betalingsbalanscrisis door verkrapping internationaal monetair beleidKredietverzekeraar Allianz Trade waarschuwt in een nota die begin oktober werd gepubliceerd. Deze landen zijn onder meer Chili, Pakistan, Hongarije, Kenia en Tunesië.

Deze kiosken vergroten het risico op een financiële crisis die vergelijkbaar is met de crisis die de planeet al heeft doen wankelen. Met elke verkrapping van het Amerikaanse monetaire beleid, wanneer de liquiditeitskranen sluiten, steekt de financiële storm op in de opkomende landen, zoals in het voorjaar van 2013 of in 1994 in Mexico. Deze zwakte is te wijten aan zowel de behoefte aan externe financiering als de dominantie van de dollar in internationale transacties en wereldhandel.

Je hebt nog 66,46% van dit artikel om te lezen. Het volgende is alleen voor abonnees.