Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Start een trading company in Nederland voor import in de EU

Wil je als buitendlandse partij goederen exporteren naar de EU of misschien exporteren vanuit de EU? Nederland biedt uitstekende condities voor trading companies. Door de geografische voordelen en ideale infrastructuurvoorzieningen zoals havens en luchthavens, is Nederland één van de belangrijkste trading hubs in de Europese Unie. Dit is de reden waarom veel import/export ondernemingen voor Nederland kiezen om hun bedrijf te vestigen.

Het kan heel aantrekkelijk zijn om een Nederlands handelsbedrijf te openen. Nederland en de buurlanden België en Duitsland tellen een groot aantal consumenten met veel koopkracht. Je bedrijf kan niet alleen deze landen bedienen. Je kunt Nederland gebruiken als springplank voor export naar alle lidstaten.

Is er een vergunning nodig voor een Nederlandse trading company?

Zoals in elk bedrijfssector, moet je trading company in Nederland zich aan de regels houden om legaal te kunnen opereren. Van belang is te vermelden dat de bureaucratie in Nederland relatief meevalt. Op basis van de Nederlandse wetgeving heeft je onderneming geen vergunning nodig voor algemene handelsactiviteiten.

Afhankelijk van het soort goederen waarin je handelt, gelden er speciale regels en voorschriften bij het importeren en/of exporteren van bepaalde goederen van of naar Nederland.

Opening van een distributiecentrum, branch of vennootschap?

Om tradingsactiviteiten in Nederland op te zetten, kunt je er als buitenlandse ondernemer voor kiezen een Nederlandse branch van je onderneming te openen of een onderneming op te richten. Het registreren van een branch is misschien eenvoudiger in termen van initieel papierwerk en procedures. Het oprichten van een BV kan handiger zijn in termen van potentiele aansprakelijkheid.

Branch

Indien je op de EU of Nederlandse markt aanwezig wilt zijn, kan een eigen of uitbesteed distributiecentrum in Nederland de juiste keuze zijn. Zo kun je gemakkelijker goederen vanuit en naar Nederland verzenden.

Als de enige behoefte bestaat uit het opslaan van goederen in Nederland voor distributie, moet je wellicht een opslagruimte huren. Dergelijke faciliteiten worden vaak aangeboden in de buurt van havens en luchthavens, waar ook distributiecentra en logistieke faciliteiten zijn.

READ  Er zijn deze zomer geen meerdaagse festivals in Nederland

Dit zorgt niet voor een juridisch zelfstandige entiteit en daarom blijft het hoofdkantoor van uw bedrijf aansprakelijk voor eventuele kosten en schade die ontstaat, bijvoorbeeld tijdens het transport van de goederen van en naar het magazijn.

Branch

Als je een branch van je buitenlandse onderneming in Nederland op zet, creëert dit geen rechtspersoonlijkheid en wordt deze branch dus niet onafhankelijk van het hoofdkantoor. Veelal wordt slecht een deel van het bedrijfsproces in de branch uitgevoerd. Voorheen was een bijkantoor fiscaal voordeliger in verband met de kosten verrekening. Dit voordeel ten opzichte van de dochteronderneming bestaat niet meer. Je moet de Nederlandse branch van jouw onderneming inschrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. De accounting zal dan bestaan uit een branch jaarrekening. Met daarnaast een jaarrekening van de hoofdvestiging waarin de jaarrekening van de branch wordt opgenomen.

Dochteronderneming

Als je van plan bent een volledig operationele Nederlandse entiteit te starten, is het veelal beter een dochteronderneming in Nederland te starten. Dit betekent dat de dochteronderneming een onafhankelijke juridische entiteit wordt van het moederbedrijf. Met alle verplichtingen en verantwoordelijkheden zoals geldend voor ieder bedrijf in Nederland.

Hiervoor moet je een dochtermaatschappij oprichten en als nieuwe onderneming inschrijven in het handelsregister. De dochtermaatschappij hoeft niet dezelfde rechtsvorm te hebben als de moedermaatschappij.

Als je een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (BV), een coöperatie of stichting hebt, moet je btw-aangiften en vennootschapsbelasting aangiften doen. U moet ook een publicatie jaarrekening deponeren bij het handelsregister.

Als je Nederlandse entiteit goederen binnen een groep invoert, dus van een buitenlandse onderneming binnen haar groep, dan moet uw onderneming dezelfde belastingen, heffingen en btw betalen als bij de aankoop van goederen van een derde partij buiten Nederland.

Wat voor rechtsvorm voor je Nederlandse trading company?

De meest ondernemers kiezen voor het oprichten een besloten vennootschap als trading company. Een heel populaire rechtsvorm met beperkte aansprakelijkheid. Een besloten vennootschap kan voor allerlei vormen van handel worden toegepast.

READ  Anti-regeringsprotesten in Nederland zullen uitmonden in rellen

Het opzetten van een nieuwe zelfstandige trading company in Nederland heeft bepaalde voordelen. Zoals administratieve eenvoud omdat het niet nodig is om cijfers van een branch in de administratie van de hoofd onderneming op te nemen.

Bij het openen van een Nederlandse zakelijke bankrekening is het relatief eenvoudig als je een in Nederland geregistreerd bedrijf hebt met een Nederlandse rechtsvorm. Een branch zal resulteren in extra vragen en wellicht weigering.

Ook bij de belastingdienst is het makkelijker om btw en vennootschapsbelasting gerelateerde zaken af te handelen. Communiceren met één belastingdienst in één land is eenvoudiger dan met twee administraties in verschillende jurisdicties.

Uiteraard is het altijd aan te raden om een businessplan op te stellen waarin je ideeën worden samengevat. Raadpleeg een Nederlandse juridische en zakelijke adviseur die gespecialiseerd is in trading companies. Deze kan je helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw situatie.

Btw-behandeling voor invoer van goederen in de EU

 

Nederland heeft een aantrekkelijk btw-regime. Dit is van essentieel belang voor je handelsonverneming. Nadat je bedrijf is geregistreerd, kan een Nederlands BTW-nummer en EORI-nummer worden aangevraagd. Het btw-nummer is nodig om btw-aangiften in te dienen. Een EORI-nummer om te kunnen importeren in de EU en exporteren uit de EU.

Voordat Groot-Brittannië de EU verliet, werd het VK vaak gebruikt om goederen van over de hele wereld naar de EU te brengen. Sinds de Brexit moeten in het VK gevestigde handelsbedrijven hun producten voor de tweede keer importeren om goederen te kunnen leveren aan klanten in de EU. Dit kan een belastende taak zijn. Zeker als uw bedrijf een groot aantal verschillende producten verkoopt.

Steeds meer Britse bedrijven besluiten daarom een tweede business hub in Nederland te starten. Nederland is een land dat goed in aanmerking komt om de invoer van goederen te faciliteren. Veel meer dan het opzetten van een bedrijf in Nederland, een geregistreerd adres en een opslag heb je niet nodig. Indien dit de voorkeur heeft kunnen de warehousing en logistieke aspecten allemaal door derden worden verzorgd.

READ  De vraag naar alcohol in Nederland is niet langer beperkt tot de prijs

Houd er rekening mee dat een vaste inrichting moet zijn om een Nederlands BTW- en EORI-nummer te kunnen hebben. Samen zorgen deze twee nummers voor een gemakkelijke toegang tot de EU. Invoer in de EU via Nederland is nog aantrekkelijker onder een ‘artikel 23 vergunning’. De faciliteit kan de Nederlandse btw verleggen van het moment van invoer bij de douane naar het moment van de btw-aangifte. Dit zorgt voor een stuk meer liquiditeit van je handelsonderneming.

Als je goederen invoert van buiten de EU, dan moet je belasting betalen bij de Nederlandse Douane. Het bedrag is afhankelijk van het land van herkomst en het soort goederen dat wordt geïmporteerd.

Binnen de EU is er vrij verkeer van goederen, wat erg handig is als je van plan bent om goederen te leveren aan klanten binnen de EU. Vooral als die geen invoerbelasting hoeven te betalen, maar lokale btw-belasting in plaats van de Nederlandse btw.

Het omzetbelastingtarief (BTW-tarief) is 0% zijn als je goederen levert aan zakelijke klanten in een EU-land. Het BTW-recht binnen de EU is sterk geharmonizeerd. Toch is het aanbevolen de vereisten van het land van bestemming te controleren.

Om gebruik te kunnen maken van het 0% btw-tarief, moet je aan twee basisvoorwaarden voldoen. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat je klant in het bezit is van een geldig btw-nummer. Ten tweede moet je kunnen aantonen dat de goederen zijn vervoerd naar het land van bestemming binnen de EU, bijvoorbeeld door middel van een vervoersdocument.