Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Star Nights 2023: “Tientallen vallende sterren per uur” om in de lucht te volgen

Star Nights 2023: “Tientallen vallende sterren per uur” om in de lucht te volgen

Van 11 tot 13 augustus 2023 vindt de 33e editie van Nuits des étoiles plaats, georganiseerd door de Association Française d’Astronomie. In de regio worden bijna 500 evenementen georganiseerd door astronomieclubs, planetaria, verenigingen, VVV-kantoren of gemeentehuizen, zodat u Kijk naar de sterren en let op de planeten, met of zonder apparatuur. Het thema van dit jaar isHemels stof“.

Augustus is de perfecte tijd.”De zomer en de milde temperaturen ’s nachts nodigen uit tot kijkenverklaart de link.Het schouwspel van de sterren en planeten isHet is gratis en voor iedereen beschikbaar en vereist geen voorkennis. Alleen nieuwsgierigheid is daarbij de sleutel.“Ontdekken Breng hier evenementen bij jou in de buurt in kaart .

Klik hier om de kaart te vergroten

Sterrennachten 2023
Sterrennachten 2023 © Fysacto

Perseïden: regenbuien van vallende sterren

Dit jaar hebben we Een hemel zonder maanwaardoor het mogelijk is om andere sterren beter te observeren, omdat de maan licht creëert dat andere sterren of planeten aan de hemel kan verduisteren“, zegt Clément Planteuroux, lid van de Franse Astronomy Association en mede-organisator van Nights of the Stars. Er worden sterrennachten gehouden Tijdens het hoogtepunt van de Perseïden, een sterrenregen. “Gedurende deze drie nachten zullen we elk uur tientallen, zelfs enkele honderden vallende sterren kunnen waarnemen. Het kan worden waargenomen zonder een machine, met het blote oog. Je hebt gewoon een beetje geduld nodig en observeert de lucht zonder lichtvervuiling.

De Perseïden in 2010.
De Perseïden in 2010. ©AFP
Sebastiaan Voltmer

Observeren van Saturnus en Jupiter

Er zullen twee planeten zichtbaar zijn. Aan de andere kant zal Saturnus de hele nacht zichtbaar zijn. “Met het blote oog ziet Saturnus eruit als een soort ster die niet fonkelt, het is een constant licht. Als we een kleine tool gebruiken, kunnen we de bekende onderscheiden De ringen van SaturnusClément Busty ontwikkelt zich.

READ  Heb je een Android TV Box van Amazon gekocht? Het kan vol malware zitten!

Een andere zichtbare planeet is Jupiter, de grootste planeet in het zonnestelsel. “Jupiter zal heel helder aan de hemel staan ​​en het is ook een van de helderste sterren die we tijdens de Sterrennacht zullen kunnen zien.“, voegt Clément Busty eraan toe. Als we ze waarnemen met een klein meetinstrument, zoals een astronomische telescoop of een kleine telescoop, kunnen we ze onderscheiden”Ander kleurverschil voor de sfeer en de grootste manen van Jupiterdie de vorm zal aannemen van zeer kleine sterren rond de schijf van Jupiter“.

Onder welke omstandigheden kunnen we sterren en planeten waarnemen?

Vallende sterren zijn te zien zonder enig instrument. Planeten kunnen zelfs in het hart van Parijs worden waargenomen. Lichtvervuiling heeft slechts een geringe invloed op waarnemingen van planeten zoals Jupiter en Saturnus“, stelt Clément Busty. Met het blote oog kunnen we de ringen van Saturnus of de manen van Jupiter niet waarnemen, maar met een klein instrument, bijvoorbeeld een kleine astronomische telescoop, zullen we ze wel kunnen onderscheiden.”Het is niet nodig om een ​​zeer geavanceerd of zeer geavanceerd instrument te hebben om deze elementen te spotten, aangezien het sterren zijn die heel dicht bij de aarde staan.Maar op Starry Nights vinden dit weekend meer dan 500 evenementen plaats, en amateurastronomen en animators zullen telescopen en astronomische brillen aan het grote publiek ter beschikking stellen.

De beste manier om de lucht te observeren is natuurlijk om zo ver mogelijk van de stadslichten weg te gaan, het licht uit te doen als je op het balkon of in je tuin bent, en als alles eenmaal is uitgeschakeld, Het oog heeft ongeveer tien minuten nodig om aan het donker te wennen. Kijk dus niet op je mobiel.herinnert Clément Busty zich.

READ  De Elden Ring heeft mij gedood, en niet slechts één keer. Je hebt de Shadow of the Erdtree DLC gespeeld waar iedereen op heeft gewacht, je bent er nog niet klaar voor!

Hoe is het weer op Star Nights?

De nacht van vrijdag op zaterdag zal niet ideaal zijn om sterren te kijken in het noordwestelijke kwadrant van het land, met regen en zelfs onweer. Zaterdag- en zondagnacht zijn het meest geschikt om de ruimte te observeren, met slechts enkele perioden van bewolking boven het gebied.

Sterrennachten in de Oosterse Pyreneeën in 2021.
Sterrennachten in de Oosterse Pyreneeën in 2021. ©AFP
Arno Le Fu