Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Shimano Dura-Ace R9270 C36 Wielen Test (WH-R9270-C36-TL)

Shimano Dura-Ace R9270 C36 Wielen Test (WH-R9270-C36-TL)

Sinds enkele jaren zijn high-carbon wielen, 45 mm en groter, in opmars bij alle fietsers. Wielen die boven de 40 km/u een aerodynamisch voordeel bieden, maar bij hobbels iets meer kracht vergen en iets zwaarder zijn dan lagere wielen.

Daarom wilde ik de Shimano Dura-Ace R9270 C36 tubeless wielen testen. Het profiel is “slechts” 36 mm, wat 100 g bespaart in vergelijking met hetzelfde model met 50 mm. Halfhoge taille zou vergevingsgezinder en comfortabeler moeten zijn.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is dit profiel niet alleen voor fietsers die van bergen en trailklimmen houden. Het is ook zeer effectief in het appartement. En je zult merken dat ze veel te bieden hebben als het gaat om het hele jaar door presterende wielset voor alle omstandigheden.

een aanbod

Als Shimano traag is geweest met het vernieuwen van zijn wielen, met deze modellen uitgebracht op hetzelfde moment als de 12-speed groep, herstelt het Japanse merk zich grotendeels van de beste. De wielen worden verkocht voor ongeveer 2.000 euro, maar we vinden ze momenteel voor 1.600 euro.

Shimano heeft zijn wielset opnieuw ontworpen met drie factoren in het achterhoofd: minder luchtweerstand zonder in te leveren op controle, een solide aandrijflijn dankzij een nieuwe direct aangrijpende naaf en een lichtere constructie.

Er is een standaard 1:1 kunstleer met tweeters van 2,0-1,5-2,0 mm voor minder gewicht aan de voorkant. De achterwielen zijn voorzien van Optbal 2:1 vetersluiting.

Wielen nemen een nieuwe, meer aerodynamische velgvorm aan. 36 mm hoog, 21 mm binnenbreedte, 28 mm buitenbreedte. Een nu gebruikelijke breedteverhouding voor binnen en buiten die vaak ideaal is voor het monteren van banden van 25 tot 32 mm. Wat zie je zo breed!

Ze zijn tubeless-compatibel zonder velglint.

De bezel heeft een prachtige satijnzwarte afwerking, met Dura-Ace zilver en C36 antraciet markeringen. Het is fijn, kan op alle fietsen rijden, maar wees voorzichtig, vuil, vooral olieachtige, kan snel worden gezien.

READ  Hubble legt de botsing van sterrenstelsels vast in een verbazingwekkende dans

De torsiestijfheid is versterkt om het gevoel van direct trappen bij accelereren te vergroten. Dit resultaat wordt bereikt dankzij het draaipunt voor directe aangrijping, dat gebruik maakt van twee gekerfde ringen die in elkaar passen in plaats van een ratelsysteem. Kogelvaste naven en conische lagers en zijn 45 gram lichter.

Houd er rekening mee dat deze wielen een nieuwe freewheel-constructie hebben met nauwkeurige spiebanen, waardoor ze alleen compatibel zijn met 12-speed cassettes, of het nu Dura-Ace, Ultegra of 105 is. Als je een 11-speed transmissie wilt gebruiken, moet je downgraden naar de Ultegra wielset.

Qua gewicht woog ik mijn exemplaar op 1380 g per paar, 640 g voor de voorkant en 740 g voor de achterkant. Houd er rekening mee dat Shimano alle Dura-Ace-wielen, of het nu 36, 50 of 60 mm is, ook in buisvormige versies aanbiedt. De C36 tubular weegt slechts 1154 gram per paar!

Hier is iets om je fiets op te fleuren. Reken ongeveer 100 gram meer voor gelijkwaardige Ultegra wielen qua profiel.

Esthetisch op een gestroomlijnde fiets

Veel rijders kiezen 45/50 mm wielen voor hun pittige kant op de fiets. Ja, dit type wiel verbetert over het algemeen de esthetiek van de fiets, maar levert ook geen enorme winst op. Ik heb er in mijn artikel meer in detail over gesproken.Prestatiewinst silhouet op hoge wielen“.

Wat goed is voor professionals die dagelijks gemiddeld meer dan 40 km/u rijden of heuvels beklimmen met gemiddeld 20 km/u, geldt niet noodzakelijkerwijs voor alle fietsers.

Op een gestroomlijnde fiets zoals de Origin Fraxion GTR zweren de Shimano Dura-Ace R9270 C36-wielen echter niet als onopvallende wielen op een zeer aerodynamische fiets. Naar mijn mening zitten we aan de limiet, maar visueel werkt het redelijk goed.

En zelfs als C50-wielen ongetwijfeld een levendiger tintje zouden geven, ben ik een van die fietsers die de voorkeur geven aan efficiëntie of producten die zich aanpassen aan mijn fietsprofiel, in plaats van esthetiek ten koste van comfort!

READ  Al 10 jaar geen nieuwe generatie of nieuwe kaart?

Op de weg

Na iets meer dan 5.000 km met deze wielen te hebben afgelegd, eerst op verschillende motoren en daarna voornamelijk op de Fraxion GTR van Origine,

Ik mocht Dura-Ace C50-wielen testen toen de Dura-Ace 12-speed groep werd uitgebracht, en ik vond deze nieuwe wielen min of meer veelzijdig, met een gemakkelijkere kant om te rijden in plaats van de 25 en 30 gemiddeld.

Stevige wielen maar zonder overdaad, wat niet die broze kant heeft van sommige zeer stijve modellen. Op alle banden die ik heb kunnen testen, hebben deze wielen een cadeau, vergeleken met 50 mm, om de fiets een beetje zachter te maken en een beetje comfortabeler te maken met het equivalente bandengedeelte.

Dynamische wielen door hun lage massa, zowel op hellingen als hellingen. Als je zou kunnen vrezen voor relatieve flexibiliteit tijdens krachtige sprints, is dit niet het geval, ze zijn sterk genoeg om 1200 watt te verslaan zonder een spier te vertrekken.

Op het vlakke bij hoge snelheid is het erg moeilijk om een ​​mogelijke straf te vinden in vergelijking met 50 mm of meer, zelfs bij 50 km/u. Vooral omdat niet veel van ons 150 terminals doen met een gemiddelde snelheid van 45 km / u of meer. Aan de andere kant maakt de nieuwe vorm van de velgen deze wielen zeer stabiel, zelfs in winderige omstandigheden.

Op hobbels is het gemakkelijk en een beetje “zachter” dan de C50’s die ik heb getest. Wanneer de klimsnelheid onder de 15km/u zakt, vinden we de harde kant van de hoge wielen niet. Bergafwaarts, mijn favoriete gebied, waardeer ik het 33/45 mm Maxi-type middenprofiel enorm, vooral als er wind aanwezig is. Deze Shimano Dura-Ace R9 270 C36 verandert mijn mening niet, integendeel. Hij is zeer stabiel en bijna ongevoelig voor windvlagen, waardoor je de fiets perfect kunt positioneren zonder te hoeven anticiperen op windvlagen.

READ  De algemene relativiteitstheorie werd opnieuw geverifieerd door een paar pulsars te observeren

Dit geldt des te meer voor de banden met een doorsnede van 28 mm, die iets minder dan 29 mm meten. De fiets springt niet op wegoneffenheden en biedt veel rijcomfort en goede wegligging.

De vrijloop is vrij discreet als je niet trapt, met een licht geluid, een beetje saai.

De lagers bewogen niet en vertoonden geen tekenen van verzwakking ondanks de lange rit in de regen. En zelfs als Shimano geen keramische lagers aanbiedt, lijkt deze combinatie van kogels en kegels redelijk betrouwbaar en efficiënt met wielen die volledig vrij ronddraaien.

De planken bewogen ook niet. De wielen zijn gecontroleerd in een winkel, en ze bewogen niet een beetje. Niet zeilen, springen door wat kuilen. Shimano blijft trouw aan zijn wens om robuuste componenten aan te bieden!

balans

Veelzijdig, dynamisch en betrouwbaar, met deze nieuwe generatie wielen heeft Shimano de concurrentie een beetje ingehaald.

En deze langdurige tests bevestigen mijn idee dat wielen met een profiel van 35/36 mm zeker minder “oomph” zijn op een racefiets dan wielen van 50/60 mm, maar dat ze zeer veelzijdig en comfortabeler blijken te zijn om te rijden. Zeker als je tegen de wind in rijdt.

Het is waarschijnlijk een van de beste wielen in zijn klasse, maar het is voor bezitters van een Shimano-transmissie met 12 versnellingen.

Voor anderen is er De Ultegra C36 TL kost een kleine 1.400 euro En zijn body is compatibel met snelheden van 11 en 12. Toegegeven, hij is 100 gram zwaarder, maar dat zou de situatie niet drastisch moeten veranderen in vergelijking met deze test.