Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Shell wil hoofdkantoor naar het Verenigd Koninkrijk verplaatsen en Nederland boos

Gepubliceerd:

Londen (AFP) – Royal Dutch Shell, een Brits-Nederlands koolwaterstofbedrijf, maakte maandag bekend dat het zijn hoofdkantoor en fiscale woonplaats van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk wilde verplaatsen, wat op kritiek van de Nederlandse regering stuitte.

De groep wil zijn structuur vereenvoudigen en “zijn fiscale woonplaats afstemmen op het land waar het is geregistreerd, het Verenigd Koninkrijk”, waar het zijn bestuursorganen zal verplaatsen, aldus een verklaring.

De Nederlandse regering sprak maandag “onaangename verrassing” en “diepe spijt” uit, zei minister van Economische Zaken Steph Black op Twitter.

Voor het eerst in 130 jaar wordt het Koninklijk uit de Nederlandse naam gehaald.

“We zijn met Shell in gesprek over de implicaties van deze verhuizing op het gebied van banen, strategische investeringen of duurzaamheid”, zei hij. Zwart toegevoegd.

De stap haalde maandag de krantenkoppen in de Nederlandse media en betreurde het verlies van een ander bedrijf na Unilever, een andere Engels-Nederlandse groep waarvan de aandeelhouders in Nederland tegen eind 2020 voor een in Londen gevestigd moederbedrijf stemden. Het politieke klimaat na de Brexit.

Belanghebbenden moeten stemmen over de voorgestelde wijzigingen tijdens een openbare vergadering op 10 december in Rotterdam, Nederland, waar onder meer een serie aandelen zal worden gecreëerd. En klasse B.

Aan de Britse kant verwelkomde minister van Handel en Energie Kwazi Quarteng daarentegen de “duidelijke vertrouwensstemming van het VK in de economie”.

Een pand bij de Shell Groep raffinaderij aan de rand van Rotterdam op 15 november 2021 Robin UTRECHT ANP / AFP

De aandelen van de klasse GMT B stegen om 11.30 uur met 1,17% tot 1.676,40 pence.

READ  Nederland hoestte tijdens het coronavirus

Concurrentievermogen, milieu

Voor aandeelhouders en milieudoeleinden rechtvaardigt het bedrijf zich door te zeggen dat het “de concurrentiepositie van Shell wil versterken” en stelt het dat zijn aandelen zullen worden genoteerd in Amsterdam, Londen en New York.

De groep wil de uitkeringen aan aandeelhouders versnellen door middel van haar aandeleninkoopprogramma.

Deze grondgedachte “maakt het voor het bedrijf gemakkelijker om te manoeuvreren, maar heeft geen grote invloed op de prestaties”, zegt Laura Hoe, analist bij Horkrews Lansdowne.

De impact op de aandeelhouders zal “waarschijnlijk positief zijn, maar de toekomst van de groep zal sterk afhangen van de olieprijzen”, voegde hij eraan toe.

Eind oktober riep Third Point, een “operator” investeringsmaatschappij, op tot het verwijderen van de schil, daarbij verwijzend naar een strategie die werd gezien als een tegenstelling tussen koolwaterstoffen en energieconversie.

Maar volgens Richard Hunter-analist bij Interactive Investor lijkt het onwaarschijnlijk dat de aankondigingen van Shell zullen beantwoorden aan de eisen van Third Point, wat herinnert aan het verzoek om financiering om historisch onderzoek, raffinage en chemische operaties te scheiden.

Een tank bij de Shell Group raffinaderij aan de rand van Rotterdam op 15 november 2021
Een tank bij de Shell Group raffinaderij aan de rand van Rotterdam op 15 november 2021 Robin UTRECHT ANP / AFP

“Shell is trots op haar Anglo-Nederlandse afkomst en zal een belangrijke werkgever blijven en een significante aanwezigheid in Nederland behouden”, aldus de groep in een verklaring.

Het heeft zich ten doel gesteld de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 te halveren ten opzichte van het niveau van 2016.

De beslissing volgt op de uitspraak van de Nederlandse rechtbank in mei dat de olie “grote” zijn uitstoot tegen 2030 met 45% moet verminderen, en Shell ging in beroep.

READ  Het verlaten van de "Kabulgate" of de Nederlandse ambassade

Maar volgens Shell geldt dit besluit ‘ongeacht onze fiscale woonplaats’.

Oliemaatschappij Royal Dutch Shell leed eind oktober een tegenvallend verlies in het derde kwartaal door hoge boekhoudkosten.