Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Saoedi-Arabië onderschept ballistische raketten en drones gelanceerd vanuit Jemen

De Saoedische autoriteiten maakten op zaterdag 4 september bekend dat ze drie ballistische raketten hadden onderschept die waren gelanceerd vanuit het naburige Jemen en gericht waren op het oostelijke gouvernement en de steden Najran en Jizan in het zuiden.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie zei dat het wrak van de onderscheppingsoperatie verspreid was over de oostelijke stad Dammam, waarbij twee kinderen gewond raakten en veertien huizen werden beschadigd, zonder de ernst van de verwondingen te specificeren.

Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Lees ook Jemen ‘internationale aanpak is totaal achterhaald’

“De Saoedische luchtverdediging onderschepte en vernietigde (drie) ballistische raketten en (drie) boobytraps drones gelanceerd door de door Iran gesteunde Houthi-militie.De woordvoerder, brigadegeneraal Turki Al-Maliki, zei in een verklaring waarin hij het gedrag beschrijft ‘Brutaal en onverantwoordelijk’.

De coalitie belooft maatregelen te nemen om burgers te beschermen

Volgens de officiële Al-Ekhbariya TV, die ook de onderschepping uitzond, beloofde de militaire coalitie om het op te nemen ‘strenge maatregelen’ om burgers te beschermen.

Aan het hoofd van een militaire coalitie sinds 2015 grijpt Saoedi-Arabië samen met regeringstroepen in in Jemen tegen de rebellen. Het wordt regelmatig blootgesteld aan raketten of drones die zijn gelanceerd door de Houthi’s, met de steun van Iran, de tegenstander van Saoedi-Arabië.

De aanval komt vier dagen na twee invallen door drones op Abha International Airport (zuiden), waarbij acht mensen gewond raakten en door officiële Saoedische media werden toegeschreven aan de Houthi-rebellen. Het komt ook een paar uur voordat de nieuwe VN-gezant voor Jemen, Hans Grundberg, zondag aantreedt.

READ  Nadat hij in de peilingen was gevallen, verdubbelde Jair Bolsonaro de rally's meer dan een jaar voor de presidentsverkiezingen

Oost-Saoedi-Arabië is de thuisbasis van een grote olie-infrastructuur. Een eerdere aanval in september 2019 heeft de olieproductie van het land tijdelijk gehalveerd.

Het conflict in Jemen heeft tienduizenden doden en miljoenen ontheemden geëist. Volgens de Verenigde Naties is dit de ergste humanitaire crisis ter wereld. De Houthi’s, die het grootste deel van Noord-Jemen en de hoofdstad Sanaa beheersen, eisen dat Riyad een einde maakt aan de lucht- en zeeblokkade die hun land is opgelegd als voorwaarde voor een staakt-het-vuren-overeenkomst.

De wereld met AFP