Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Safran: Fabrikant van ruimtevaartapparatuur Safran ligt op schema voor zijn grootste overname sinds 2018

Safran: Fabrikant van ruimtevaartapparatuur Safran ligt op schema voor zijn grootste overname sinds 2018

(BFM Bourse) – Het bedrijf bevestigde maandagavond dat het in gesprek is om bepaalde flight control en operationele activiteiten van Raytheon Technologies over te nemen. Dit zou de grootste overname kunnen zijn sinds Zodiac vijf jaar geleden.

Zal Safran zijn grootste overname doen sinds de overname van Zodiac Aerospace, voltooid in 2018 voor minder dan € 9 miljard?

De fabrikant van luchtvaartapparatuur en motoren bevestigde echter dat hij met Raytheon Technologies had gesproken om bepaalde activiteiten over te nemen. Deze Amerikaanse groep brengt Collins Aerospace samen, dat gespecialiseerd is in mechanische systemen, interieuruitrusting, avionica en casco’s, evenals Pratt & Whitney. Dit laatste bedrijf is een motorfabrikant en directe concurrent van CFM International (de joint venture tussen Safran en General Electric) die de Airbus A320 neo-familie aandrijft.

>> Krijg toegang tot onze exclusieve grafische analyses en stap in het vertrouwen van uw handelsportefeuille

Meer specifiek is Safran gesprekken aangegaan met Raytheon voor de mogelijke overname van een deel van de vluchtcontrole- en operationele activiteiten van de Amerikaanse groep “als onderdeel van een concurrentieproces”, kondigde het bedrijf aan in een persbericht dat maandagavond werd gepubliceerd.

“In dit stadium is het niet mogelijk om de mogelijkheid van een uitkomst van deze besprekingen te beoordelen of om de voorwaarden van een mogelijke overeenkomst te bepalen. Indien nodig zal te zijner tijd nauwkeurige informatie over de elementen van een mogelijke transactie worden verzonden,” de bedrijf toegevoegd in zijn korte mededeling.

Op weg naar een deal van meer dan een miljard dollar?

Safran is daarna al uit het bos Bloomberg meldde eerder dat de groep onderhandelde over “definitieve voorwaarden” voor een deal met Raytheon. Onder verwijzing naar geïnformeerde bronnen meldde het Amerikaanse persbureau dat er een potentieel bedrag van bijna $ 1 miljard is. Private equity-fondsen gaan de concurrentie aan met Safran, wederom volgens Bloomberg.

READ  Elzas: Caddy, fabrikant van supermarktkarren, wordt failliet verklaard: Nieuws

In een nota die maandagavond werd gepubliceerd, waarschuwde Jefferies dat Raytheon’s vluchtcontrole- en operatieactiviteiten waarop Safran het doelwit is, mogelijk lage marges hebben met weinig “aftermarket” -activiteit. Alles wat after-sales services vormt (onderhoud, reparatie, reparatie of zelfs verkoop van reserveonderdelen) dat de investeringsbank als negatieve elementen beschouwt.

Jefferies wijst er ook op dat elk extern groeiproces kan concurreren met potentiële terugkoop van eigen aandelen, en dus terugvloeit naar de aandeelhouder.

Voorlopig is het aandeel van Safran niet echt gestegen en keerde rond 11 uur terug van 0,2% naar € 136,94.

Rotatie van activa

Er moet aan worden herinnerd dat Safran – zelfs als het zijn marges op dit gebied niet overdraagt ​​- een groot deel van zijn winstgevendheid haalt uit zogenaamde “aftermarket” -diensten, vooral op het niveau van de voorganger van CFM International, de CFM56, de best- verkopende motor ter wereld.

Dit verklaart ook waarom het aandeel van Safran zoveel meer dan dat van Airbus afhankelijk is van het niveau van het luchtverkeer, en het toegenomen gebruik van vliegtuigen is synoniem geweest met meer bezoeken aan de werkplaatsen van het bedrijf voor de ‘aftermarket’.

Het bedrijf onder leiding van Olivier Andrés maakt momenteel grote activarotaties door. Het heeft sinds vorig jaar verkoopovereenkomsten verkocht of ondertekend voor een totaalbedrag van 400 miljoen euro, waaronder noodstopsystemen voor militaire vliegtuigen, veiligheidscontrolesystemen, draagraketten en parachutewerpers.

Anderzijds heeft het bedrijf activiteiten verworven of is bezig met overnames voor een totaalbedrag van 650 miljoen euro. Zo nam Safran in juli 2022 Orolia over, een bedrijf dat gespecialiseerd is in technologieën en apparatuur met betrekking tot plaatsbepaling, navigatie en nauwkeurige tijd. Onlangs voltooide het de overname, samen met Airbus en Tikehau Capital, van Aubert et Duval, een leverancier van luchtvaartkritische materialen en onderdelen, van mijnbouwbedrijf Eramet.

READ  Blauwe accounts hebben de overhand, maar het sociale netwerk ploetert

Julien Marion – © 2023 BFM Beurs

Volg je dit werk?

Krijg alle informatie over Safran in realtime: