Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

‘S Werelds sterkste magneet komt binnenkort op de Iter Reactor-site

Hij weegt 1.000 ton en is A . woongebouw Zeven verdiepingen: het eerste deel van een gigantische magneet, uitgeroepen tot ‘s werelds krachtigste, zal deze donderdag aankomen op de plaats van zijn experimentele fusiereactor
nucleair Etter, in Saint-Paul-les-Durance
(Bush du Rhône).

Deze magneet, ook wel de “centrale solenoïde” genoemd, vormt een belangrijke mijlpaal van het Iter-programma, een internationaal programma dat 35 landen samenbrengt om de energieproductie uit waterstoffusie, zoals in de kern van de zon, te beheersen.

Het eerste stuk is 66 ton

Het wordt geproduceerd door General Atomics in Californië en bestaat uit zes eenheden, waarvan de eerste van woensdag op donderdag moet aankomen op de bouwplaats van de toekomstige reactor, die in 2010 te water wordt gelaten.

Dit eerste stuk van 66 ton werd over zee vervoerd vanuit de Verenigde Staten, bereikte de haven van Marseille en is nu op weg naar de site van Iter, aan de oevers van de Durance, zo’n honderd kilometer verderop. Bernard Pigott, chief executive van de Iter Organization, vertelde AFP dat de andere vijf eenheden van de magneet de puzzel “uiterlijk in 2024” zouden voltooien.

De supergeleidende magneet zal in de kern van de tokamak-fusiereactor worden geplaatst, een enorme ringvormige magnetische kamer waar de temperatuur kan oplopen tot 150 miljoen graden. Door het plasma (waterstofgas) te verwarmen, kunnen waterstofkernen botsen en samensmelten tot zwaardere heliumatomen, waarbij enorme energie vrijkomt.

READ  Covid-19 - 64,5 miljoen doses Moderna-vaccin zijn wereldwijd toegediend en er zijn geen gevallen van bloedstolsels gemeld.