Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Rwanda is van mening dat de migrantenovereenkomst, die door de nieuwe Britse regering is opgegeven, niet voorziet in terugbetaling van het geld dat het al heeft ontvangen

Rwanda is van mening dat de migrantenovereenkomst, die door de nieuwe Britse regering is opgegeven, niet voorziet in terugbetaling van het geld dat het al heeft ontvangen

Het controversiële plan heeft tot doel asielzoekers en migranten die illegaal in Groot-Brittannië zijn aangekomen, naar het Oost-Afrikaanse land te deporteren.

gepubliceerd


Leestijd: 1 minuut

Rwandese president Paul Kagame in Kigali, 4 juli 2024. (PRESIDENTSCHAP VAN RWANDA / ANADOLU / AFP)

Rwanda waarschuwde op dinsdag 9 juli dat de controversiële migrantenovereenkomst met het Verenigd Koninkrijk, die door de nieuwe Britse regering was opgegeven, niet voorziet in de terugbetaling van geld dat al door Londen is betaald. “De overeenkomst die we tekenden voorzag niet in de teruggave van het geld.”De plaatsvervangend woordvoerder van de Rwandese regering, Alain Mukuralinda, gaf een toelichting op de staatstelevisie.

De nieuwe Britse premier Keir Starmer heeft zaterdag, twee dagen na de verpletterende overwinning van de Labour Party bij de parlementsverkiezingen, aangekondigd dat hij afziet van dit plan, dat tot doel heeft asielzoekers en immigranten die illegaal in Groot-Brittannië zijn aangekomen, te deporteren naar het Verenigd Koninkrijk. oosten. Afrikaanse landen. De Labour-leider zei dat dit het plan was dat door de vorige conservatieve regering was opgesteld “Hij stierf en werd begraven”.

Londen heeft echter al £240 miljoen (€280 miljoen) aan Kigali betaald als onderdeel van deze overeenkomst sinds voormalig premier Boris Johnson dit in april 2022 aankondigde. Het Britse Hooggerechtshof oordeelde afgelopen november dat dit wetsvoorstel gericht was op een reeks juridische uitdagingen, het was illegaal volgens het internationaal recht. Maar in april keurde het Britse parlement het goed na een eindeloze strijd tussen de Senaat, die terughoudend was om deze controversiële tekst onder ogen te zien, en het Huis van Afgevaardigden.

READ  Zonder Donald Trump weet Joe Biden ‘niet zeker’ of hij zich zou hebben kandidaat gesteld