Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Rusland verbiedt BBC-reporter voor het aan de kaak stellen van ‘persvrijheid’

BBC-correspondent Sarah Rainford zal op verzoek van de autoriteiten Rusland moeten verlaten, zo maakte de Russische staatstelevisie Rossica 24 donderdagavond 12 augustus bekend. “symbolische uitzetting”. De zender gaf zonder bronvermelding aan dat het visum van de Britse journalist op 31 augustus is verlopen en niet zal worden verlengd.

“Het verlaten van Rusland, waar ik bijna een derde van mijn leven heb doorgebracht en waar ik jaren heb gewerkt, is verwoestend. Bedankt voor al jullie steunbetuigingen”, boeken Sarah Rainford op Twitter.

Dit kwam, volgens de tv-zender, als reactie op de weigering van Londen om visa te verlenen aan Russische journalisten die in het VK werken, waaronder kranten RT en Spoetnik.

Om nog maar te zwijgen van het feit dat de Russische autoriteiten openlijk kritiek blijven uiten op de inhoud van de westerse media over Rusland, waarbij ze regelmatig artikelen of rapporten veroordelen die als anti-Russisch worden beschouwd. Maar uitzettingen van journalisten zijn nog steeds zeldzaam.

Sarah Rainford werd ontslagen [l’un des deux correspondants anglophones de la BBC à Moscou] vormt een directe aanval op de persvrijheid, die we onvoorwaardelijk veroordelen.”De BBC reageerde vrijdagavond in een verklaring. We roepen de Russische autoriteiten op hun besluit terug te draaien. Ondertussen blijven we onafhankelijk en onpartijdig verslag doen van gebeurtenissen in de regio.”, voegde de Britse groep eraan toe en beschrijft Sarah Rainford A “Uitzonderlijke en gedurfde journalist”.

Vervolging van Russische journalisten in Groot-Brittannië

Van haar kant bevestigde woordvoerster van de Russische diplomatie Maria Zakharova de informatie een half woord door het gebruik van ironie in een bericht op Telegram.

READ  Afghanistan: Tegen de boerka verbeelden Afghaanse vrouwen zichzelf in traditionele klederdracht

” wees niet verlegen, Ik schreef. BBC-vertegenwoordigers bezochten onlangs het ministerie van Buitenlandse Zaken en alles werd uitgelegd, zodat ze alles konden vertellen. “ De woordvoerster benadrukte ook dat Rusland in het verleden aan de kaak is gesteld, zonder dat dit enig effect heeft gehad “De vernedering van visa opgelegd door Londen aan Russische correspondenten in Groot-Brittannië”.

Een woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Moskou Londen verschillende keren had gewaarschuwd dat het zou reageren op wat het de vervolging van Russische journalisten in Groot-Brittannië noemde.

“We verwerpen de beschuldigingen van discriminerende acties van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken tegen Russische journalisten in het VK.”De Britse ambassade in Moskou reageerde in een verklaring en voegde eraan toe dat Russische journalisten vrij blijven werken in het VK als ze binnen de wet- en regelgeving handelen. We dringen er bij hen op aan om deze reactionaire actie tegen een bekroonde BBC-journalist, die de mediavrijheid in Rusland alleen maar kan ondermijnen, te heroverwegen. “

Lees ook Moskou zet Britse media die in Rusland opereren onder toezicht

Verdubbel de Russische juridische procedures

De betrekkingen tussen Londen en Moskou zijn al jaren bijzonder gespannen. De Britten beschuldigen Moskou ervan radioactieve en chemische vergiften te gebruiken om Russische tegenstanders van Vladimir Poetin aan te vallen die hun toevlucht hebben gezocht in het Verenigd Koninkrijk.

Op 9 augustus heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken al ongeïdentificeerde Britse burgers tot persona non grata . verklaard ‘Ze waren betrokken bij anti-Russische activiteiten’. Deze maatregel is ingevoerd als reactie op het verbod voor Russen op het Britse grondgebied als onderdeel van de Britse sancties die in 2020 en 2021 zijn genomen.

READ  Delta-variant: de werkzaamheid van het Pfizer-vaccin daalt sneller dan die van AstraZeneca
Lees ook: In Moskou, spot en beschuldigingen van een staatsgreep

Dit jaar hebben de Russische autoriteiten ook meer juridische stappen ondernomen tegen Russische media, NGO’s en politieke organisaties die als vijandig tegenover de autoriteit worden beschouwd en ervan worden beschuldigd de belangen van het Westen te financieren of te dienen.

Le Monde met Agence France-Presse en Reuters