Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In Kameroen leidde de aanhouding van Rebecca Enunchong tot verontwaardiging

“Mijn gevecht is net begonnen.”. Na drie nachten in politiehechtenis te hebben doorgebracht bij het Gendarmerie Corps in Douala, de economische hoofdstad van Kameroen, werd Rebecca Enunchong op vrijdag 13 augustus aan het eind van de middag vrijgelaten. De oprichter van AppsTech, een softwarebedrijf voor bedrijfsbeheer met klanten in meer dan 40 landen, is door de procureur-generaal van het Coastal Appeals Court aangeklaagd voor “minachting van de rechtbank”. Een hoogst politieke vraagstelling, volgens de steun van de 54-jarige Kameroenese zakenman.

Volgens een van zijn advocaten, Sylvain Ohm, die hem interviewde wereld afrika, Rebecca Enonchong was “Gewoon een wens uitgedrukt Dat de verschillende juridische procedures waarbij het betrokken is, worden gecombineerd en toegewezen aan één rechter. “De aanklager voelde duidelijk dat ze hem bevelen gaf door erom te vragen”, zei hij. let opNS Oem.

Lees ook: Rebecca Enunchong, de ‘business angel’ die vleugels geeft aan jonge Afrikaanse knoppen

De arrestatie van deze alumnus van de Katholieke Universiteit van Amerika in Washington, die ook mede-oprichter is van het African Business Angel Network, een groep investeerders die innovatieve bedrijven financieren, heeft geleid tot verontwaardiging in de gemeenschap. Kameroen. Mensenrechtenverdedigers, klokkenluiders, politici, diplomaten, netizens… roepen sociale netwerken op voor de vrijlating van “Nationale Vader” Sinds woensdag is het verdubbeld. Velen gingen ook naar Twitter met de hashtag #FreeRebecca.

‘Ze willen ons het zwijgen opleggen’

“Het is onbegrijpelijk dat ze drie dagen in de gendarmerie heeft doorgebracht voor het verhaal van minachting van het hof”, Dat bevestigt Kah Walla, hoofd van de Kameroense Volkspartij, die de waarschuwing voor zijn arrestatie heeft afgegeven. : “Terwijl we eraan werken om haar eruit te krijgen, hebben we de indruk dat anderen hun best doen om haar in hechtenis te houden op basis van haar kritiek op het systeem.”

Rebecca Enunchong staat al bekend om haar kritische houding ten opzichte van het gezag van Paul Biya, al achtendertig jaar president. Regelmatig corruptie en willekeurige arrestaties van journalisten, dissidenten en activisten veroordelen… Onlangs schreef ik met 19 andere Kameroeners aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, waarin ik Uil verzocht om de verduistering van betaalde hulp te onderzoeken. Naar Kameroen om te vechten COVID-19 De tweede is om in te grijpen in de burgeroorlog tussen separatisten en de defensie- en veiligheidstroepen in de Engelstalige regio’s van het land.

READ  Meerdere grote afwezigen bij de bijeenkomst van voormalige staatshoofden
Lees ook Van een kerker in Kameroen tot de Franse rechtbanken, de eindeloze gevechten van Michel Thierry Atangana

“Haar activisme maakt haar vandaag het doelwit.”Maximilienne Ngo Mbe, directeur van het netwerk van mensenrechtenverdedigers in Centraal-Afrika (Redhac), die ook werd ontboden door de gendarmerie, bevestigt: Met minachting voor de rechtbank bracht Rebecca drie dagen door in ontvoering. Justitie is een probleem geworden voor Kameroeners. Een familieprobleem of een buurtprobleem kan worden uitgebuit. Ze willen ons het zwijgen opleggen. ” Ik belde, het ministerie van Justitie nam niet op.