Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

China weigert verder mee te werken aan het WHO-onderzoek naar de oorsprong van de epidemie

Meer dan dat zal Peking niet bieden. Ondanks oproepen van de Wereldgezondheidsorganisatie voor betere samenwerking bij Het onderzoek dat u leidt naar de oorsprong van de COVID-19-pandemie, de
China Deze vrijdag stuurde het einde van de onontvankelijkheid van de organisatie. Het land waar de eerste gevallen van coronavirus eind 2019 in Wuhan verschenen, zei dat er geen nieuw onderzoek in China zou komen, geen aanvullende gegevens of ‘politisering’.

Internationale wetenschappers worstelen momenteel met het traceren van de oorsprong van dit virus dat zich over de planeet heeft verspreid en tot nu toe meer dan 4 miljoen doden heeft opgeleverd. Overdracht van een dier? Lek uit een Chinees lab? Peking verzet zich sterk tegen deze laatste hypothese, Wie wil er niet verantwoordelijk lijken voor de epidemie.

“politiek belang”

Een team van internationale experts gestuurd door de Wereldgezondheidsorganisatie heeft Wuhan . bezochtIn januari 2021 een “fase één” studie uitvoeren naar de oorsprong van het virus. Samen met Chinese specialisten ontwikkelden ze een gezamenlijk rapport. De studie schatte dat het meest waarschijnlijke scenario de overdracht van het coronavirus van vleermuizen op mensen via een tussendier was. Experts achtten het toen uiterst onwaarschijnlijk dat het virus uit een laboratorium kwam.

Verdedigd door Washington in de context van politieke rivaliteit met Peking, werd deze laatste hypothese de afgelopen maanden opnieuw gelanceerd door de Wereldgezondheidsorganisatie, die donderdag alle landen, vooral China, vroeg om “alle gegevens over het virus” te publiceren. De organisatie benadrukte dat “om de ‘labhypothese’ te kunnen onderzoeken, het belangrijk is om toegang te hebben tot alle ruwe data”, en dat “toegang tot de data op geen enkele manier een politieke kwestie mag zijn”.

READ  Het Israëlische leger kondigt om veiligheidsredenen de sluiting van scholen aan

‘We willen gewoon de privacy van patiënten beschermen’

Peking reageerde vrijdag door zijn standpunt te herhalen: het China-WHO-rapport heeft de theorie van het Wuhan-lablek al verworpen en dat verzoeken om aanvullende gegevens politieke bijbedoelingen hebben. “We zijn tegen de politisering van het zoeken naar activa (…) en het stopzetten van het gezamenlijke rapport. We steunen wetenschappelijk onderzoek”, zei Ma Zhaoxu, viceminister van Buitenlandse Zaken. Tijdens een persconferentie verwierp hij de nieuwe eisen van de WHO. aanbevelingen van het gezamenlijke rapport werden onderschreven door de internationale gemeenschap en de wetenschappelijke gemeenschap: “Onderzoek moet in de toekomst plaatsvinden en kan alleen op basis van dit rapport worden voortgezet. Het gaat niet om opnieuw beginnen.”

Wat betreft de door de Wereldgezondheidsorganisatie gevraagde voorlopige gegevens, in het bijzonder met betrekking tot de eerste patiënten in Wuhan, nam China opnieuw zijn toevlucht tot medisch geheim. “We willen gewoon de privacy van patiënten beschermen”, vertelde Liang Wanyan, hoofd van de delegatie van Chinese wetenschappers die meewerkten aan het China-WHO-rapport, vrijdag aan verslaggevers. “Zonder hun toestemming heeft geen enkele buitenlandse deskundige het recht om de originele gegevens te fotokopiëren of kopiëren.”

Herlanceer de hypothese van een laboratoriumlek

Lang terzijde geschoven door een aantal experts, is de hypothese van een laboratoriumlek sinds enkele maanden opnieuw gelanceerd. Des te meer na de nieuwe schokkende uitspraken van Peter Embark, hoofd van de Deense delegatie van internationale experts die in januari 2021 een bezoek bracht aan Wuhan. In een documentaire uitgezonden op donderdag door de Deense publieke televisie TV2 liet de wereld zich voor het eerst zien . bekritiseert Peking. “Zelfs 48 uur voor het einde van de opdracht waren we het er nog steeds niet mee eens om de ‘labscriptie’ in het rapport te vermelden,” zei de heer Mubarak.

READ  In Madagaskar was het de eerste klimaathongersnood

Na deze uitwisselingen kreeg de WHO-delegatie eindelijk toestemming om twee laboratoria te bezoeken waar onderzoek wordt gedaan naar vleermuizen, legt hij uit. “We konden praten en de vragen stellen die we wilden stellen, maar we hadden niet de mogelijkheid om terug te gaan naar documenten”, klaagde Peter Mubarak. “De werknemer (in het laboratorium) die tijdens de bemonstering in het veld is geïnfecteerd, valt onder één mogelijke hypothese. Dit is waar het virus rechtstreeks van vleermuizen op mensen wordt overgedragen. Geen van de vleermuizen leeft in het wild in het Wuhan-gebied”, zei hij. Ze zijn mogelijk in nauw contact geweest met vleermuizen die ervan verdacht werden besmet te zijn met het virus dat ervoor zorgde dat Sars-Cov-2 medewerkers van stadslaboratoria waren.