Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Rusland: Navalny’s bondgenoot beschuldigd van “het creëren van een extremistische organisatie”

Rusland: Navalny’s bondgenoot beschuldigd van “het creëren van een extremistische organisatie”

In Rusland gaat de repressie door. Het proces tegen Ksenia Fadezheva, een bondgenoot van de Russische tegenstander Alexei Navalny, begon maandag in Tomsk, Siberië. Ze wordt beschuldigd van “het vormen van een extremistische organisatie” en het deelnemen aan “een organisatie die de rechten van burgers schendt”. De woordvoerster van de Sovjetsky-rechtbank in deze stad, Larisa Markina, vertelde AFP telefonisch dat de rechtbank de 31-jarige voormalige loco-burgemeester zal berechten die het team van de tegenstander naar Vladimir Poetin in de stad Tomsk leidde.

Het was in deze stad dat Navalny in 2020 werd vergiftigd tijdens een pre-electoraal ondersteuningsbezoek aan zijn lokale medewerkers. Ernstig ziek werd hij naar Duitsland gebracht voor behandeling en vervolgens gearresteerd en veroordeeld tot gevangenisstraf bij zijn terugkeer in Rusland. Ksenia Fadezheva werd in hetzelfde jaar gekozen in de gemeenteraad van Tomsk, samen met andere onafhankelijke activisten in Siberië, een zeldzaam succes voor de toenmalige Russische oppositie.

Tegenstanders noemden zichzelf “extremisten”

Een jaar later werden de campagneteams van de tegenstander van Poetin door de autoriteiten tot “extremistisch” verklaard, waardoor hun sympathisanten en medewerkers het risico liepen strafrechtelijk vervolgd te worden. Terwijl velen van hen Rusland verlieten, weigerde Fadeeva in ballingschap te gaan en werd ze in december 2021 gearresteerd wegens het organiseren van een “extremistische” groep.

Zijn proces komt nadat Alexei Navalny schuldig werd bevonden aan “extremisme”, dat hij beschreef als een poging van het Kremlin om de Russen elke “wil tot verzet” te ontzeggen in de 18e maand van het militaire offensief in Oekraïne.

In juni werd Lilia Chanicheva, een 41-jarige accountant en hoofd van het tentoonstellingshoofdkwartier in de centraal-Russische stad Ufa, veroordeeld tot zeven en een half jaar gevangenisstraf wegens “extremisme”. Ze verliet haar baan om zich in 2017 aan te sluiten bij het Navalny Anti-Corruption Fund (FBK), dat actief betrokken is bij de protestbeweging tegen corruptie in haar regio. Zij is zijn eerste medewerker die wordt berecht voor het opzetten van een “extremistische organisatie”.

READ  Collectieve en gekozen functionarissen zijn het eens over het principe van onderhandeling

20.000 Russen gearresteerd wegens protest tegen Rusland

Volgens de gespecialiseerde niet-gouvernementele organisatie OVD-Info zijn sinds het begin van het conflict in Oekraïne bijna 20.000 Russen gearresteerd wegens protesteren tegen het beleid van het Kremlin. De organisatie stelde dat er meer dan 670 strafzaken zijn geopend tegen tegenstanders.

Net als Vladimir Kara-Murza en Ilya Iashin zitten bijna alle grote dissidenten achter de tralies of in ballingschap in het buitenland.