Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Rood vlees en colorectale kanker: links uit een recent onderzoek

Hoewel nog niet alle experts overtuigd zijn, toont een nieuwe studie aan dat er inderdaad een verband bestaat tussen de consumptie van rood vlees en darmkanker.

Onderzoekers die deze week hun werk publiceerden in het wetenschappelijke tijdschrift Kanker ontdekking, was in staat om de specifieke kenmerken van DNA-schade te identificeren die wordt veroorzaakt door een dieet dat zeer rijk is aan rood vlees.

Het beschuldigt de laatste als kankerverwekkend. Alvorens tot deze conclusie te komen, hebben de wetenschappers het DNA van 900 colorectale kankerpatiënten gesequenced, gekozen uit een pool van 280.000 mensen die gedurende meerdere jaren deelnamen aan onderzoeken, inclusief vragen over hun levensstijl.

DNA-alkyleringsmutatie

De analyses onthulden een specifieke mutatie die niet eerder was geïdentificeerd, maar die wijst op een type DNA-mutatie die alkylering wordt genoemd.

De kracht van deze aanpak is dat deelnemers niet konden weten dat ze deze kanker zouden krijgen, in plaats van zich af te vragen welke eetgewoonten er zijn als de ziekte eenmaal optreedt.

Niet alle cellen met deze mutaties zullen noodzakelijkerwijs kankerachtig worden. Daarnaast waren ze ook aanwezig in gezonde monsters. Maar deze mutatie was grotendeels geassocieerd met de consumptie van rood vlees (bewerkt en onverwerkt) vóór het begin van de ziekte.

“In rood vlees zitten chemische verbindingen die alkylering kunnen veroorzaken”, legt Marius Giannakis, een oncoloog bij het Dana-Farber Cancer Institute, uit. Deze verbindingen kunnen worden geproduceerd uit ijzer, dat veel voorkomt in rood vlees, of uit nitraten, die vaak worden aangetroffen in verwerkt vlees.

Deze mutatie was ook aanwezig in het distale colon, een deel van het colon waarvan eerdere studies hadden aangetoond dat het sterk geassocieerd is met colorectale kanker veroorzaakt door het eten van rood vlees.

Aan de andere kant zijn onder de genen die het meest worden beïnvloed door alkylering die waarvan volgens eerder werk is aangetoond dat ze de meeste kans hebben om colorectale kanker te veroorzaken wanneer ze gemuteerd zijn.

Consumeer met mate

Volgens Marius Giannakis vormen deze verschillende elementen samen een vaste toestand. Maar hij benadrukte dat het niet gaat om het volledig stoppen van rood vlees: “Ik raad matiging en een uitgebalanceerd dieet aan.”

Patiënten met het hoogste niveau van alkaloïde tumoren hadden een verhoogd risico op overlijden van 47%. Hoge niveaus van alkylering werden alleen gezien bij tumoren van patiënten die gemiddeld meer dan 150 gram rood vlees per dag aten.

Voor de onderzoeker zou deze ontdekking clinici kunnen helpen bij het identificeren van patiënten die genetisch meer vatbaar zijn voor alkalose, en hen dus adviseren om hun consumptie van rood vlees te beperken.

Het opsporen van patiënten die al begonnen zijn met het ophopen van deze mutaties kan helpen bij het identificeren van degenen die het risico lopen om een ​​dergelijke kanker te ontwikkelen, of om de ziekte zeer vroeg op te sporen. Bovendien, aangezien het niveau van alkylering een marker lijkt te zijn voor de ernst van de ziekte, kan het worden gebruikt om hen een prognose voor de levensverwachting te geven.

Om nog maar te zwijgen van het feit dat inzicht in de ontwikkeling van colorectale kanker de weg vrijmaakt voor de ontwikkeling van behandelingen om dit proces te onderbreken of om te keren, om te voorkomen dat de ziekte begint.

READ  Covid-19 in Bretagne: Incidentie terug boven de 200 - Coronavirus