Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Roemenië en Bulgarije zullen op zowel maritiem als luchtniveau tot het Schengengebied toetreden

Roemenië en Bulgarije zullen op zowel maritiem als luchtniveau tot het Schengengebied toetreden

Na lang wachten en stress voelt het als een opluchting. Roemenië maakte op woensdag 27 december bekend dat het een overeenkomst had bereikt met Bulgarije en Oostenrijk om de Europese Vrij Bewegingsruimte (Schengen) in maart 2024 op maritiem en luchtniveau te integreren.

“Na 13 jaar zal Roemenië eindelijk toetreden tot het Schengengebied! We hebben hierover een politiek akkoord! »De Roemeense premier Marcel Ciulacu schreef woensdag 27 december op Facebook. Het Roemeense ministerie van Binnenlandse Zaken maakte op zijn beurt in een verklaring bekend dat A “Politiek akkoord” Er werd een akkoord bereikt tussen de drie landen over de uitbreiding van de regio “Over de lucht- en zeegrenzen” Roemeens en Bulgaars “Vanaf maart 2024”.

De kwestie van het openen van de landgrenzen werd uitgesteld tot de besprekingen die gepland waren voor volgend jaar. Oostenrijk, dat een jaar geleden bezwaar maakte tegen de toetreding van de twee landen, bracht begin december vorig jaar het idee naar voren van wat het ‘Air Schengen’ noemde. Ze zei dat ze bereid was de regels voor het luchtverkeer voor Bulgarije en Roemenië te versoepelen als Brussel de buitengrenzen van de Europese Unie versterkt.

Lees ook: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees Roemenië is boos over zijn onwil om het Schengengebied binnen te treden

Eind 2022 mislukt

Roemenië en Bulgarije, sinds 2007 lid van de Europese Unie, werden eind 2022 uitgesloten van dit uitgestrekte gebied waarin ruim 400 miljoen mensen vrij kunnen reizen zonder controles aan de binnengrenzen.

Hun verzoeken werden afgewezen door Oostenrijk, dat al jaren klaagt dat het, gezien de onverschilligheid van Brussel, disproportionele illegale immigratie steunt die verband houdt met de onvoldoende beschermde Schengenbuitengrenzen.

READ  Het Malinese leger geeft de details door

De zone voor vrij verkeer van personen en goederen, opgericht in 1985, omvat 23 van de 27 EU-lidstaten en de geassocieerde buurlanden Zwitserland, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein.

Lees ook: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees De Europeanen zijn meer dan ooit verdeeld over de immigratiekwestie

De wereld met Agence France-Presse