Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Rodolphe Saada's overname van BFM TV: het einde van het nieuws/mensenformat om terug te keren naar het DNA, het vertrek van Marc-Olivier Vogiel, de namen van de nieuwe regisseurs… Hier zijn alle geruchten over de toekomst!

Rodolphe Saada's overname van BFM TV: het einde van het nieuws/mensenformat om terug te keren naar het DNA, het vertrek van Marc-Olivier Vogiel, de namen van de nieuwe regisseurs… Hier zijn alle geruchten over de toekomst!

De Altice Group van Patrick Drahi heeft de overname door CMA CGM aangekondigd van haar mediadochter Altice Média, die met name de BFM- en RMC-pakketten omvat. Zo werkt de Frans-Libanese reder Rodolphe Saadeh aan het versterken van de persgroep die hij op het punt staat op te richten. CMA CGM (Compagnie Maritime d'affrètement – Compagnie Générale Maritime) betrad de journalistieke sector door de strijd rond de overname van de Zuid-Franse mediagroep La Provence (Provence, Corsica-Matin) voor 81 miljoen eurotegenover Xavier Niel, de oprichter van Free en een andere miljardair-mediamagnaat.

Toen kocht de rederij de zakenkrant Tentoonstelling Nu completeert het zijn catalogus met BFM-TV en RMC. WhyNot Media, de mediadochter van CMA CGM, heeft ook een marktaandeel van 10% in M6 en Brut, en “heeft de ambitie om een ​​leidende mediagroep te vormen”, aldus Laurent Guimer, de met informatie belaste algemeen directeur.

Na een aantal maanden momentum te hebben verloren en nu te zijn ingehaald door CNews als de belangrijkste nieuwszender van maandag tot en met vrijdag in Frankrijk, zal BFM zijn DNA moeten herontdekken. Tegenwoordig is de nieuwszender verloren gegaan in een reeks vormen, op zoek naar een verloren publiek, en lijkt het nu heen en weer te slingeren tussen nieuws, gerechtigheid en mensen, en is de ‘harde nieuws’-reflectie die zijn ziel vormde, verloren gegaan. In het seizoen 2020/2021 bedroeg het verschil tussen BFM en CNews 1,1 punt. Het is… 0,1 pip vorige maand, februari 2024!

Zoals Alexis Livrier, een mediahistoricus, het op France Info verwoordde:

“Sinds het einde van Drahi's regering heeft de BFM een soort identiteitscrisis doorgemaakt, wat betekent dat het succes van de BFM lange tijd gebaseerd was op hard nieuws, en meer recentelijk hebben ze geprobeerd zich te wagen aan gebieden van C News, maar niet met hetzelfde succes”, zegt de historicus. We mogen dus verwachten dat de BFM zich opnieuw zal concentreren op haar oorspronkelijke identiteit, omdat deze goed heeft gewerkt, maar dat zal niet in de logica van de strijd om de macht passen, daar bestaat geen twijfel over.”

READ  Vastgoed: huurcontrole gedeeltelijk opgeschort in Parijs, wat zijn de gevolgen?

Een andere vraag is of Marc-Olivier Vogel moet worden vervangen als algemeen directeur. Sinds hij in 2019 aan het roer van de zender kwam, is de zender blijven achteruitgaan en zijn leidende positie, titels en imago kwijtgeraakt. We komen hier niet terug op de reeks van diens vertrek, noch op de schadelijke sfeer die de redactie al maanden ervaart, maar één ding is zeker: dit vertrek zal een van de sleutels zijn tot het opnieuw lanceren van de zender.

Er zijn al veel namen verspreid om hem te vervangen door bekende figurenHij kent televisie, staat dicht bij Rudolph Saadeh en is niet echt geneigd de bevolking te verstedelijken, waardoor hij geen suggesties, opmerkingen en klachten van begunstigden meer zou ontvangen.

Onder deze namen vinden we uiteraard Laurent Guimier, voormalig hoofd nieuws bij France Télé, Bruno Godi, die vandaag adjunct-directeur is van La Tribune Dimanche en politiek columnist voor BFM TV, of zelfs Jean-Christophe Tortora, die net is begonnen toegetreden als uitvoerend directeur-generaal. Van Whynot Media, dat de krantenkoppen verzamelt voor de CMA-CGM Group…

Tenzij Marc-Olivier Vogiel zijn zeer actieve druk en zijn vermeende nauwe band met Brigitte Macron aanwendt, zal hij, ondanks zijn resultaten, opnieuw in staat zijn zijn plaats te redden…