Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Review voorjaar 2021: versheid en droogte gevolgd door veel water geven

Review voorjaar 2021: versheid en droogte gevolgd door veel water geven

Aan de overkant Cyril Duchesnemeteoroloog

De meteorologische lente (maart – april – mei) eindigt op 31 mei. Tijd dus voor een volledig verslag van het weer van de afgelopen drie maanden. Je zou het gevoel van verwende lente kunnen hebben gezien de sombere en koude maand mei. April en mei werden echter gekenmerkt door droog en zonnig weer met afwisselende perioden van koelte en extreme matiging.

Jaren gaan voorbij en ze zijn niet hetzelfde. Terwijl de lente van 2020 de op één na warmste lente in Frankrijk was met een temperatuur van meer dan 1,7 °C, was de lente van 2021 koud met een tekort van ongeveer -0,6 °C. We moeten terug naar het voorjaar van 2013 om dit jaar een koeler voorjaar te vinden (-1,3°C). De regenval van dit jaar contrasteert met de droge maart en april en de vochtige mei. Het neerslagtekort zou ongeveer -20% moeten zijn. Ten slotte, als de zonneschijn in maart en april genereus was met betrekking tot het beheersen van hogedrukomstandigheden, was dit een tekort van ongeveer 20% in mei vanwege de overheersing van turbulente oceanische stroming.

Zomerweer eind maart

Het is de quai-zomerperiode die Frankrijk beleefde van 29 tot 31 maart. Vooral de talrijke temperaturen daalden met 29 °C in Orthes, 27,9 °C in Vichy, 26,5 °C in Mulhouse en 24,1 °C in Annecy. DeDe hoofdstad brak ook het record van 25 maart 1955 Met 25,8 ° C waargenomen in het Park van Montsouris. De 31e was de warmste maart sinds 1900 Met een gemiddelde maximumtemperatuur boven Frankrijk van 24,1 graden Celsius, of 9,5 graden Celsius hoger dan normaal.

READ  Wandelen of rennen? Gewichtsverlies, hartgezondheid, welke manier van lopen is beter?

Van zomer naar winter in 8 dagen

Een week na een zeer vroege hitteberoerte eind maart, verspreidde een ijzige noordelijke stroming zich van 6 tot 8 april over Frankrijk. Maandelijkse koude records werden drie dagen op rij gebroken, sommige meer dan 70 jaar oud. Deze periode van uitzonderlijke kou is de zwaarste in de afgelopen 30 jaar. De duur was vrij kort, 3 dagen, maar het betrof de meeste landen.

Verschillende maandelijkse kouderecords werden gebroken, bijvoorbeeld -5,4 °C in Châlons-sur-Saône en Orléans, -6,3 °C in Châteaudon en -6,9 °C in Beauvais. Als de koude golven begin april niet uitzonderlijk waren, was het feit dat ze plaatsvonden na 8 dagen recordhitte zeer verwoestend. De vegetatie begon eind maart snel en de meeste bloeiende fruitbomen werden zwaar beschadigd tijdens deze periode van strenge vorst.

April is erg droog in het westen

Het neerslagtekort is ongeveer -41% in het hele land, waarmee het de 11e isDe tiende De droogste maand in april sinds 1959. Droogte trof vooral het westen en zuidwesten met een neerslagtekort van ongeveer -70% in Bordeaux, -81% in Cognac, -87% in Nantes, -91% in Tours en tot – 92% in Brest. Ooit was dit niet de norm, op het eiland Ouessant werd de minste neerslag geregistreerd met slechts -1,2 mm!

Recordregen op 10 mei

De verstoring van de stortbui die het centraal-oostelijke en zuidoostelijke deel van het land op 10 mei trof, was buitengewoon actief. Het turbulente gebied bleef enkele uren op dezelfde locatie stilstaan ​​als gevolg van het luchtmassaconflict tussen warme, vochtige lucht uit de Middellandse Zee en koelere lucht uit de Atlantische Oceaan. Neerslag was het meest overvloedig op een as die loopt van de Cevennen naar Al Ain via Lyon en het noordwestelijke deel van Isère.

READ  Deze radiorush is het vreemdste dat tot nu toe is ontdekt

We hebben enkele absolute records van cumulatieve neerslag in 24 uur waargenomen: 103,6 mm in Bougay (Ain), 105,9 mm in Lyon (Rhône), 116,9 mm in Reventin (Isere) en 124,1 mm in Saint Alban (Ain). Verschillende maandrecords werden gebroken, met name 59,8 mm in Gap (Hautes-Alpes), 73 mm in Saint-Etienne (Loire), 98 mm in Amberio (01) en tot 265 mm in Parnas (Ardèche).

De lente van 2021 staat in schril contrast met de laatste vier lentes die duidelijk hoger dan normale temperaturen hebben gekend. Het bood, dankzij mei, een echte onderbreking van de droogte die aan het begin van de lente begon.

voor degene die volgt, Onze seizoensvoorspelling Had een vrij hete zomer met iets minder dan normale neerslag, en heterogeen afhankelijk van onweersbuien die zich voornamelijk op de zuidwest/noordoost-as konden verspreiden.