Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Samantha Cristoforetti wordt de eerste Europese astronaut die het bevel voert over het International Space Station (ESA)

Geplaatst op vrijdag 28 mei 2021 om 16:48

Het European Space Agency zei vrijdag in een verklaring dat de Italiaanse Samantha Cristoforetti de eerste Europese astronaut zal zijn die het internationale ruimtestation zal leiden tijdens haar missie die gepland staat voor 2022.

Samantha Cristoforetti, een 44-jarige voormalige gevechtspiloot, is de eerste vrouwelijke astronaut van Italië. Het wordt in 2022 gelanceerd richting het station samen met NASA-astronauten Jill Lindgren en Bob Haynes uit Florida (VS).

Dit is de tweede keer op het internationale ruimtestation voor de astronaut, die het record heeft gevestigd voor het langste verblijf in de ruimte voor een vrouw op een missie. Vervolgens bracht hij 199 dagen in een baan om de aarde door, in 2014 en 2015.

Samantha Cristoforetti wordt volgens de European Space Agency de vijfde ESA-astronaut die het bevel voert over het internationale ruimtestation. In de verklaring staat dat de directeur-generaal, Joseph Asbacher, deze benoeming “een inspiratiebron vond voor een hele generatie die momenteel solliciteert om lid te worden van het astronautenkorps van de European Space Agency”.

Eind maart lanceerde het bureau een wervingscampagne voor de categorie toekomstige astronauten. Samantha Cristoforetti behoort tot 2009, net als de Fransman Thomas Bisquet. Deze laatste zal momenteel in het International Space Station het commando overnemen aan het einde van zijn missie.

Een pilootpiloot wordt op basis van consensus aangesteld door een orgaan dat bestaat uit vertegenwoordigers van de vijf partnerruimteagentschappen van het internationale ruimtestation (US NASA, Roscosmos in Rusland, Japan Aerospace Exploration Agency, Canadian Space Agency en European Space Agency).

READ  Wat weten we over de nieuwe BA.2.12.1-variant van Omicron, die in 14 landen is gedetecteerd?