Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Republikein George Santos is ook de “American Dream” om eerlijk te zijn

Sinds maandag staat de nieuw gekozen Jorge Santos in het middelpunt van een enorme politieke controverse in de Verenigde Staten. De Republikein zou liegen over zijn hele cv en zelfs zo ver gaan dat hij voorouders verzon die tijdens de Tweede Wereldoorlog het nazisme ontvluchtten. Een mogelijk web van leugens weerhield hem er echter niet van om in het Congres te zitten.

wie is hij ? Waar komt hij vandaan ? wat is hij aan het doen ? Vragen over Jorge Santos stapelen zich al tientallen jaren op. Schokkende onthullingen uit de New York Times Afgebeeld is deze nieuw gekozen Republikein van het Huis.

Op dit moment zijn de enige feiten dat op 34-jarige leeftijd “deze zoon van Braziliaanse immigranten november 2022 won [lors des élections de mi-mandat, NDLR] Een deel van New York dat de Democraten als vanzelfsprekend beschouwen.” Vox nieuwssite notities. Een overwinning die Jorge Santos ook in staat stelt om de eerste openlijk homoseksuele conservatief te worden die het Congres betreedt zonder eerder een verkozen ambt te hebben bekleed.

100% nep cv?

Maar voor de rest zal Jorge Santos een schone lei zijn. In feite “bouwde hij zijn kandidatuur op het idee dat hij de essentie van de Amerikaanse droom belichaamde”, terwijl hij in werkelijkheid alles zou hebben uitgevonden, zegt de New York Times.

Het verhaal dat hij aan de New Yorkse kiezers verkocht, is dat van een jonge man die zichzelf uit een kansarm milieu had kunnen redden – een arm gezin, een schoolcurriculum in het openbaar. [ce qui est considéré comme un handicap aux États-Unis, NDLR] Word een multimiljonair financier.

Biografie die hij schreef voor zijn campagnewebsite – Het is nu alleen toegankelijk via Web-archive.org Zei banen bij Wall Street-reuzen zoals Goldman Sachs of Citigroup.

Jorge Santos beweert ook “een van de jongste vice-presidenten in de sector” te zijn geworden [financier]Een succesverhaal dat hem in staat zou hebben gesteld rijk te worden en een deel van zijn fortuin te besteden aan verschillende goede doelen, zoals het ondersteunen van kinderen met epidermolysis bullosa – een zeer zeldzame huidaandoening – en dierenwelzijn via zijn ngo Friends for Pet.

READ  'Julia is niet Maddie McCann': wat we weten over de Poolse vrouw die zegt dat ze de vermiste jonge Britse vrouw is

Deze Republikein zou dus de perfecte schoonzoon zijn voor een Amerika dat nog steeds wil geloven in zijn ‘droom’ om selfmade te zijn. Goldman Sachs en Citigroup werden echter gecontacteerd door The New York Times, die beiden ontkenden een voormalig werknemer genaamd George Santos te kennen.

Baruch College van State University, dat zijn diploma aan Jorge Santos zou hebben verleend, vond geen spoor van een oud-student met een dergelijke achternaam. Er is ook een verschil in de data. Jorge Santos beweert dat hij in 2010 een financiële graad behaalde, terwijl The New York Times bevestigde dat hij op dat moment in Brazilië was waar hij in de problemen kwam met het rechtssysteem vanwege een duistere geschiedenis van chequefraude.

Maar de nieuwgekozen Republikein wordt er niet alleen van verdacht zijn professionele cv helemaal opnieuw te hebben bedacht. De Animal Welfare Society die hij beweert te leiden, is niet geregistreerd als een non-profitorganisatie, in tegenstelling tot wat George Santos beweert.

Maar “Pet Buddies” hadden er wel kunnen zijn, merkt The New York Times op. Het dagblad vond sporen van een door deze vereniging georganiseerde geldinzameling voor een project om verlaten dieren te helpen … Maar de begunstigde van deze actie – die liever niet geïdentificeerd wilde worden – bevestigde dit aan de New York Times. Hij heeft nog nooit de kleur gezien van het geld dat Friends Pets verdiende.

Sinds deze onthullingen heeft Jorge Santos gezwegen. “Het is niet verrassend”, zei zijn enige advocaat met wie hij heeft gesproken [son client] Hij heeft vijanden in de New York Times die hem proberen in diskrediet te brengen met lasterlijke beschuldigingen.”

financiële puzzel

De New York Times is echter niet langer de enige die George Santos steunt als een “serieuze leugenaar”. Andere media kwamen erachter dat hij ook loog over zijn familiegeschiedenis. Zijn moeder werd officieel in Brazilië geboren uit Joodse ouders die de vervolging in Oekraïne ontvluchtten om zich in België te vestigen voordat ze zich tijdens de Tweede Wereldoorlog bij Zuid-Amerika voegden.

READ  Frankrijk heeft 100 miljoen euro toegewezen aan het VN-noodplan

Door dit familieverhaal kon Jorge Santos zichzelf voorstellen als een ‘Latino-jood’, een teken van politieke betekenis in een kosmopolitische stad als New York.

Er is echter geen spoor dat getuigt van deze verplaatsing, zegt The Forward, een Amerikaans-joodse krant die genealogische informatie zocht bij de Braziliaanse autoriteiten. Een nieuw verhaal bevestigd door CNN, waarin staat dat de grootouders van Jorge Santos vóór de Tweede Wereldoorlog in Brazilië zijn geboren.

Ten slotte is er het mysterie van zijn financiën. Jorge Santos was de afgelopen maanden goed bezig en zei dat zijn laatste baan – het leiden van het financiële adviesbureau Devolder Organization – hem hielp miljonair te worden. Dat meldt de North Shore Leader, een lokale krant in Long Island, New York.

Hij heeft ook meer dan $ 700.000 geleend aan zijn campagneteam en beweert meerdere gebouwen te bezitten ter waarde van meer dan tien miljoen dollar. Nogmaals, er is geen record van huizen die hij bezat, en vanaf 2020 was hij nog steeds een huurder in een flatlet. Bovendien maakt zijn bedrijf geen reclame voor klanten en weet niemand waar het geld vandaan komt dat vervolgens naar zijn CEO wordt overgemaakt.

Republikeinse steun toch?

“Het congres heeft al zijn schandalen gehad, maar met George Santos is het een volkomen ongekende verandering in dit instituut”, zegt Vox. Hoe kon deze Republikein denken dat hij weg kon komen met zoveel laster? Een deel van het “genie” van George Santos is dat deze “leugens” vaak draaien om vrij alledaagse dingen. Wie verzint bijvoorbeeld een diploma van Baruch College in plaats van Harvard? Directeur van het Center for American Politics aan University College London.

Hij voelde ook dat de algemene politieke context in de Verenigde Staten zijn aanpak had versterkt. Na de overtredingen van Donald Trump in het Witte Huis zei Richard Johnson, een specialist in Amerikaanse politiek aan de Queen Mary University in Londen: “We weten niet goed meer wat een onaanvaardbaar schandaal is in de Verenigde Staten.”

READ  Een maand na zijn nederlaag bereidde het Trump-kamp zich voor om de verkiezingsmachines over te nemen

Het lijkt misschien net zo verrassend dat zulke flagrante leugens zijn ongelukkige tegenstander zijn ontglipt bij de verkiezingen van november 2022. De partij steunde zo laat een andere kandidaat, wat betekende dat ze niet veel tijd had om diepgaand onderzoek te doen naar zijn rivaal. merkt Richard Johnson op.

Deze leugens kunnen hem in juridische problemen brengen. Valse verklaringen, inclusief financiële, tijdens de campagne zullen waarschijnlijk leiden tot een hoge boete en tot vijf jaar gevangenisstraf. Maar „het is erg moeilijk om in dit soort zaken de bedoeling om schade toe te brengen te bewijzen”, merkt de New York Times op.

De kers op de taart, ondanks de stortvloed aan onthullingen, zei John Herbert, een professor politieke wetenschappen aan de Keele University, “dat de Republikeinse Partij haar kan steunen zolang ze kan.” Als zodanig is de George Santos-zaak “een uitstekend voorbeeld van de intensivering van ‘negatieve politieke vooringenomenheid’ in de Verenigde Staten, het concept waarbij een partij ermee instemt standpunten te verdedigen die onaanvaardbaar lijken omdat ze de oppositie ervan weerhouden punten te behalen.” Johnson.

In feite won George Santos een district dat nog lang niet door de Republikeinen was verworven. Als die hem niet meer in het Congres wil, volgt er een nieuwe stemming “en is de kans groot dat de Republikeinse Partij een zetel verliest als de machtsverhoudingen al erg gespannen zijn”, somt John Herbert op.

Voorlopig kan George Santos ook rekenen op de zeer opportunistische steun van Kevin McCarthy, die zich kandidaat stelt voor Speaker of the House. Hij is in feite de leider van een groep Republikeinen die diep verdeeld is over zijn kandidatuur voor de voorzitter van het Huis, nota de experts geïnterviewd door France 24. George Santos had een heel goed idee om zijn steun uit te spreken voor de kandidatuur van Kevin McCarthy … de dag dat de New York Times zijn onthullingen publiceerde over de biografie The fictional self of the “serial liar”.