Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Qatar Airways publiceert een video waarin de defecten van de Airbus A350 . te zien zijn

Terwijl Airbus vrijdag een bestelling van vijftig A321neo’s van Qatar Airways annuleerde, reageert Qatar Airways op ongekende wijze.

Het is een escalatie tussen Airbus en Qatar Airways. Terwijl de Europese vliegtuigmaker vrijdag een bestelling van vijftig A321neo’s van Qatar Airways annuleerde, reageerde de luchtvaartmaatschappij door een video te publiceren die de slechte productie van Airbus-jets aangeeft. Video gepost op Qatar Airways en beschikbaar op YouTube.

«Zoals deze video duidelijk laat zien, zijn deze defecten niet oppervlakkig en één ervan beschadigt het bliksembeveiligingssysteem van het vliegtuig. Een ander defect laat de basisstructuur van het composiet bloot aan vocht en UV-stralen, andere defecten zijn scheuren en schade (…]Het Qatarese bedrijf zegt in zijn persbericht dat het Airbus heeft gevraagd een onderzoek in te stellen.

Voor Airbus, dat op de hoogte is van verfaantasting die het geïntegreerde metalen rooster zou kunnen blootleggen – bedoeld om het vliegtuig te beschermen in geval van blikseminslag op de romp van composietmateriaal – heeft deze situatie geen gevolgen voor de veiligheid tijdens de vlucht. Het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart, EASA, heeft bevestigd dat deze verslechteringen geen luchtwaardigheidsrisico’s met zich meebrengen.

Het probleem van afbladderende verf op de A350s vormt de kern van het conflict tussen het bedrijf en de vliegtuigfabrikant. Het Qatarese bedrijf heeft afgelopen augustus al besloten om meerdere Airbus A350-vliegtuigen aan de grond te houden en een rechtszaak aan te spannen tegen de vliegtuigfabrikant voor compensatie. Als dit defect wordt waargenomen bij bepaalde vliegtuigen van andere bedrijven, verbiedt alleen Qatar Airways hen om te vliegen, wat een enorm winstverlies veroorzaakt voor deze specialist op langeafstandsvluchten.

READ  EXCLUSIEF: Patrick Drahy overweegt BT-aandeel te vergroten, volgens bronnen - 11/12/2021 om 21:38 uur

zie ook – Airbus bestelt 255 vliegtuigen op Dubai Airshow

Tijdens de hoorzitting van donderdag voor het High Court of Justice in Londen presenteerde elke partij haar elementen. Qatar Airways heeft 618 miljoen dollar schadevergoeding geëist en een boete van 4 miljoen dollar voor elke extra dag dat zijn A350-vliegtuig lamgelegd is, volgens een bron die bekend is met de zaak. In de week van 26 april staat een nieuwe hoorzitting gepland.