Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Premier hekelt “volledige stopzetting van Frankrijk”

Premier hekelt “volledige stopzetting van Frankrijk”

eerste minister financieel Choguel Kokalla Maïga werd zaterdag aangeklaagd in
ik ben Frankrijk “tussentijdse stopzetting” met zijn besluit om de troepenmacht van Barkhane uit Mali terug te trekken,
Rusland Geef expliciete steun aan zijn wens om “nieuwe partners te zoeken”, waaronder de paramilitaire “private Russische bedrijven”. Het is een kwestie van “het vullen van de leegte die niet zal falen om een ​​deel van de Barkhane-weg in het noorden van Mali af te sluiten”, zoals de premier aangaf, die het “gebrek aan overleg” met Parijs en een “unilaterale verklaring” zonder tripartiete coördinatie aan de kaak stelde met de Verenigde Naties en de Malinese regering.

Iets eerder bevestigde het hoofd van de Russische diplomatie, Sergey Lavrov, dat Bamako contact had opgenomen met “private Russische bedrijven”, tijdens een persconferentie bij de Verenigde Naties, waarbij hij benadrukte dat dit op geen enkele manier de Russische regering betekende. Sergey Lavrov zei dat Frankrijk en de Europese Unie zich tijdens de uitwisselingen in New York zorgen maken over Mali’s benadering van Rusland. Hij voegde er in scherpe kritiek aan toe dat de Fransen “daar niet zijn gekomen en dat de terroristen deze regio blijven controleren”.

Frankrijk zal Mali niet helemaal verlaten

De Wagner-groep, die onder meer aanwezig is in Libië en de Centraal-Afrikaanse Republiek, waar zij sinds het voorjaar van schendingen wordt beschuldigd, wordt ervan verdacht, met name door Parijs, te handelen namens het Kremlin, waar deze laatste niet wil officieel verschijnen. De Wagner Group levert diensten voor onderhoud van militair materieel en training, maar wordt ook beschuldigd van huursoldaat en wordt ervan verdacht te behoren tot een zakenman in de buurt van het Kremlin, Evgeny Prigoin.

READ  De toestand van Robert Fico is stabiel en het land bevindt zich tussen shock en strijd – Tahrir

Dertien Europese landen, waarvan sommige betrokken zijn bij de Takoba Special Forces Alliance in Mali, vonden vrijdag elke deelname van de Wagner Group in dit land onaanvaardbaar. Frankrijk, Duitsland en Estland gingen zelfs zo ver dat ze waarschuwden dat ze hun militaire aanwezigheid in Mali zouden heroverwegen als er een akkoord zou worden bereikt. Naast de Verenigde Naties, die in het geheim bezorgd waren over de aankomst van Wagner in Mali, waarschuwde de Europese Unie, die Malinese soldaten opleidt via de UETM Mali-missie, bestaande uit 700 soldaten uit 25 Europese landen, dat de gevolgen van deze Russische gemeenschap “ernstig” zijn relatie met Bamako aantasten.

Frankrijk, dat sinds januari 2013 betrokken is bij de Sahel en 52 soldaten heeft verloren in de Sahel, waaronder afgelopen vrijdag, besloot zijn militaire aanwezigheid te reorganiseren rond een compacter apparaat, gericht op gerichte aanvallen op jihadistische leiders en steun aan lokale legers. . Daarom moeten Franse soldaten tegen december de bases van Kidal, Tessalit en Timboektoe in het noorden van Mali verlaten, en het aantal Franse troepen dat in de Sahel wordt ingezet, zal naar verwachting toenemen van meer dan 5.000 man momenteel tot 2.500 of 3.000 in 2023. Minister Florence Parly bevestigde maandag in Bamako dat Frankrijk Mali niet zal verlaten.