Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Sociaal-democraten en conservatieven in een zakdoek

De opvolging van Angela Merkel begint vorm te krijgen. Op zondag 26 september werden ongeveer 60,4 miljoen Duitse kiezers uitgenodigd om te stemmen bij de parlementsverkiezingen om de nieuwe meerderheid te bepalen en dienovereenkomstig wie de kanselier zal opvolgen. Na zestien jaar aan de macht.

Terwijl de stembureaus om zes uur ’s avonds hun deuren sloten, bevestigen de eerste schattingen bij het uitkomen van de peilingen de naderende peilingen. volgens Duitse publieke televisie ZDFDe sociaal-democraten van de Sociaal-Democratische Partij staan ​​met 26% van de stemmen op de eerste plaats. Armin Laschet volgt CDU-CSU op de voet met 24%, gevolgd door Annalena Baerbock’s Greens met 14,5%. Liberalen van de Vrije Democratische Partij vormen 12% van de stemmen, de AfD (uiterst rechts), 10% en D-Link (links), 5%. Het tellen gaat door en verdere schattingen zijn dat SPD en CDU-CSU gelijk zijn (25%).

Deze stemdag stond in het teken van een fatale fout van Armin Laschet. Bij de stemming slaagde de centrumrechtse leider, die vecht om het kanselierschap in het conservatieve kamp van Angela Merkel te behouden, er niet in zijn stem voor de camera’s te verbergen – in tegenstelling tot wat de kieswet vereist. Angela Merkel van haar kant koos ervoor om per post te stemmen.

Lees ook Verkiezingen in Duitsland, live: SPD, CDU en CSU eisen regeringsvorming, Groenen teleurgesteld

Allianties zijn nodig

De naam van de toekomstige kanselier en de samenstelling van zijn potentiële meerderheid zijn echter zondagavond mogelijk nog niet bekend. De komende maanden zullen lange onderhandelingen nodig zijn om het toekomstige team aan de macht te trainen – met het risico dat dit tot het eerste kwartaal van 2022 tot Europese verlamming kan leiden.

READ  Rusland classificeert de Verenigde Staten en Tsjechië als "onvriendelijk"

Voor het eerst sinds de jaren vijftig zou steun van derden nodig moeten zijn om een ​​meerderheidscoalitie te vormen. De liberalen van de FDP beginnen al te verschijnen als potentieel “Koningmaker”, precies zoals ecoologen de groenten. radicaal links, Die Linke, lijkt bereid om mee te doen, maar zal eerst zijn kritiek op de NAVO moeten laten varen.

De extreemrechtse Alternative AfD, die vier jaar geleden voor het eerst de Bondsdag binnenkwam, moet zijn parlementaire verankering met ongeveer 10% bevestigen, maar blijft uitgesloten van elke mogelijke coalitie.

Lees ook Twee stemmen, een wisselend aantal afgevaardigden, semi-verplichte allianties: de eigenaardigheden van Duitse verkiezingen

De wereld met AFP