Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Mali beschuldigt Frankrijk van “het opgeven van de hele reis” in de strijd tegen jihadisten in de Sahel

De Malinese premier Chogoel Koukala Maiga beschuldigde Frankrijk op zaterdag 25 september voor de Verenigde Naties, na het besluit van Parijs om de troepenmacht van Barkhane uit het land terug te trekken.

“De nieuwe situatie die is ontstaan ​​aan het einde van Barkhane, die Mali voor een voldongen feit plaatst en het blootstelt aan een soort van verlatenheid in de lucht, brengt ons ertoe manieren en middelen te onderzoeken om de veiligheid op een onafhankelijke manier beter te waarborgen met ‘andere partners’Chogoel Kokala Maiga legde uit op het podium van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

dat het “Vul de leegte die de sluiting van enkele Barkhane-wegrechten in het noorden van Mali niet zal nalaten te creëren.”, geïdentificeerd door de minister-president, betreurend dat “Geen overleg” Uit Parijs en reclame “van de ene kant” Zonder tripartiete coördinatie met de Verenigde Naties en de Malinese regering.

“Maly betreurt het dat het principe van overleg en harmonie, dat de regel zou moeten zijn onder de bevoorrechte partners, niet werd nageleefd vóór de beslissing.”, drong de minister-president van Financiën aan en riep ook op tot: ‘Agressievere houding’ Van de 15.000 vredeshandhavers die zijn aangesloten bij MINUSMA in het licht van de groeiende jihadistische dreiging in de Sahel.

Lees ook Malinezen vertrouwen hun leger meer dan Barkhane of Minusma

Wagner-groep in hinderlaag

Een tijdje geleden bevestigde het hoofd van de Russische diplomatie, Sergey Lavrov, dat Bamako hem had benaderd Russische particuliere bedrijven, tijdens een persconferentie bij de Verenigde Naties, benadrukkend dat dit niet de Russische regering bedoelt. Sergey Lavrov zei dat Frankrijk en de Europese Unie zich tijdens de uitwisselingen in New York zorgen maken over Mali’s benadering van Rusland.

READ  Een moeder sterft in het vliegtuig, kinderen en echtgenoot brengen 8 uur door met haar lichaam

“De financiële autoriteiten hebben zich tot een Russisch particulier militair bedrijf gewend, want als ik het goed begrijp, wil Frankrijk zijn strijdkrachten die de terroristen in Kidal moesten bestrijden aanzienlijk verminderen”aldus de Russische minister. De Fransen “Het is niet gelukt en de terroristen blijven dit gebied controleren.”Toegevoegd in schop met betrekking tot rakhan.

“Dit alles gebeurt op wettelijke basis”, tussen a “Een legitieme regering die door iedereen wordt erkend” en entiteiten die Dienstverlening via buitenlandse specialisten, betoogde hij. ‘Wij hebben er niets mee te maken’Hij drong er nogmaals op aan dat Rusland systematisch ontkent dat Russische particuliere paramilitaire bedrijven erbij betrokken zijn.

Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Lees ook Het Barkhane-proces reorganiseren is een slimme evenwichtsoefening

Aanwezig in onder meer Libië en de Centraal-Afrikaanse Republiek, waar het sinds het voorjaar wordt beschuldigd van schendingen, levert de Wagner Group onderhoudsdiensten voor militair materieel en training? Maar hij wordt ook beschuldigd van huursoldaat en wordt ervan verdacht te behoren tot een zakenman in de buurt van het Kremlin, Evgeny Prigoin. Paris vermoedt met name dat hij optreedt namens het Kremlin, aangezien laatstgenoemde officieel niet wil verschijnen.

“Op regeringsniveau draagt ​​Rusland bij aan de militaire defensiecapaciteiten van Mali.”, zoals Sergey Lavrov zei, verwijzend naar sparenMilitaire technische uitrusting. Inschatten: “Het zou beter zijn om het werk van de Europese Unie en Rusland in de strijd tegen het terrorisme te coördineren, niet alleen in Mali maar ook in de Sahel-Sahara-regio.”.

Lees ook In Mali vroeg Florence Parly de autoriteiten om niet met Wagner-huurlingen om te gaan
READ  Minstens één dode en 17 vermisten bij brand in oliedepot

bezorgdheid van de Europese Unie

Dertien Europese landen, waarvan sommige betrokken zijn bij de Takoba Special Forces Alliance in Mali, vonden vrijdag elke deelname van de Wagner Group in dit land onaanvaardbaar. Frankrijk, Duitsland en Estland gingen zelfs zo ver dat ze waarschuwden dat ze hun militaire aanwezigheid in Mali zouden heroverwegen als er een akkoord zou worden bereikt.

Naast de Verenigde Naties, die in het geheim bezorgd is over de aankomst van Wagner in Mali, waarschuwde de Europese Unie, die training geeft aan Malinese soldaten via de UETM Mali-missie, bestaande uit 700 soldaten uit 25 Europese landen, dat de betrokkenheid van deze Russische bedrijf zou beïnvloeden “ernstig” haar betrekkingen met Bamako.

zeggen Ik was er als eerste, ga weg! Het is een belediging, vooral voor de regering in Bamako die buitenlandse partners heeft uitgenodigd”, antwoordde Sergey Lavrov.

Frankrijk is sinds januari 2013 betrokken bij de Sahel, die 52 soldaten heeft verloren in de Sahel, Inclusief afgelopen vrijdag, besloot zijn militaire aanwezigheid te reorganiseren rond een compacter apparaat, gericht op gerichte aanvallen op jihadistische leiders en steun voor lokale legers.

Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Lees ook “Wordt Mali het volgende Afghanistan?”

Daarom moeten Franse soldaten tegen december de bases van Kidal, Tessalit en Timboektoe in het noorden van Mali verlaten, en het aantal Franse troepen dat in de Sahel-regio wordt ingezet, zal naar verwachting stijgen van meer dan 5.000 man momenteel tot 2.500 of 3.000 in 2023.

Maar de minister van het Franse leger, Florence Parly, bevestigde maandag in Bamako dat Frankrijk Mali niet zal verlaten en daar zal blijven. “vastbesloten” Om de strijd tegen het terrorisme daar voort te zetten aan de kant van de Malinese strijdkrachten.

READ  Britse kranten beschuldigd van vrouwenhaat

De wereld met AFP