Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Post-Covid, angst voor ‘wijdverbreide’ epidemie

Post-Covid, angst voor ‘wijdverbreide’ epidemie

De Wetenschappelijke Raad waarschuwt dat de epidemie van bronchiolitis, een luchtwegaandoening bij kinderen, “ernstig kan zijn”

Na de Covid-zeehond bereiden de landen van het noordelijk halfrond zich voor op deze winter Mogelijk herstel van bronchiolitisHet is een luchtwegaandoening die kinderen treft en soms naar het ziekenhuis kan brengen. De wetenschappelijke raad die de Franse regering leidt, waarschuwt dat “de epidemie van bronchiolitis aanzienlijk kan zijn”.

Afgelopen winter hebben opsluitingen en anti-Covid-barrièrebewegingen ook andere virussen voorkomen, waaronder RSV (respiratoir syncytieel virus), dat verantwoordelijk is voor bronchiolitis. De kinderen waren minder besmet dan normaal en hadden daardoor een lagere immuniteit. Zo stelt de Franse Wetenschappelijke Raad vast dat er een “aanzienlijk tekort is aan erfelijke verworven immuniteit voor kinderen geboren na maart 2020”.

“Een verminderde circulatie van RSV tijdens herfst/winter 2020-21 kan het risico op ernstige RSV-gerelateerde ziekten bij zuigelingen en jonge kinderen verhogen vanwege de lagere blootstelling aan het virus vorig jaar”, aldus de Spaanse Vereniging voor Neonatologie (Seneo). Ook half september gestoord.

Bronchiolitis, een veel voorkomende en zeer besmettelijke, zorgt ervoor dat kinderen hoesten, hard, vasten en piepen. Zelfs als het pijnlijk is voor jonge ouders, is het voor het grootste deel goedaardig. Maar het kan een bezoek aan de eerste hulp of zelfs een ziekenhuisopname vereisen. Daarom kan een grootschalige pandemie de ziekenhuissystemen die al onder druk staan ​​door Covid, overbelasten.

‘Zwak signaal’ maar voorzichtigheid

We merken al een stijging van het aantal gevallen. “Tegenwoordig hebben we nogal wat pasgeborenen opgenomen die zuurstof hebben gekregen”, legt Antonino Reale uit, hoofd van de afdeling pediatrische spoedeisende hulp van het Bambino Gesu-ziekenhuis in Rome, een referentie in Italië voor pediatrische en neonatale zorg. “Dit is echter een klein signaal dat nog te zwak is om te zeggen hoe de winter zal verlopen”, voegt hij eraan toe.

READ  Mannen met overgewicht overlijden vaker aan prostaatkanker

Dezelfde observatie en dezelfde voorzichtigheid in Frankrijk. In de week van 27 september waren er 1.278 spoedeisende bezoeken voor kinderen onder de 2 jaar voor bronchiolitis, waarvan 460 resulteerden in ziekenhuisopname, tegenover respectievelijk 700 en 300 in deze tijd van het typische jaar.

“Het niveau van de indicatoren is nog steeds matig”, legt Delphine Feriot, een epidemioloog bij het Franse Agentschap voor Volksgezondheid, uit, maar er is een “groeitrend die maximale waakzaamheid vereist.” “Het idee is om het begin van de epidemie zo snel mogelijk te kunnen detecteren, zodat de ziekenhuisdiensten kunnen worden gereguleerd”, voegt ze eraan toe.

Giet cela, op beschikken « d’un bon référentiel », car en temps normal, l’épidémie de bronchiolite suit le même schéma d’une année sur l’autre : elle démarre fin octobre, atteint un pic fin dé sécembre Mars. Maar afgelopen winter heeft het Covid-virus dat schema verstoord.

“Houd een minimale afstand”

De bronchiolitis-epidemie is niet alleen minder krachtig (2.500 wekelijkse noodbezoeken in Frankrijk tijdens de piek versus 5.000 in het reguliere seizoen), maar is in de tijd verschoven: “Het begon begin februari 2021, piekte begin april, daarna eind juni”, merkt Dolphin Ferrriot op.

Dit is ook wat er in Australië is gebeurd. Eind 2020, lente/zomer op het zuidelijk halfrond, zagen verschillende Australische staten een ongebruikelijke toename van gevallen van bronchiolitis, die werd toegeschreven aan de versoepeling van de anti-covid-maatregelen.

“Hoewel luchtwegaandoeningen vaker voorkomen in de koudere maanden, kan het opheffen van beperkingen en toegenomen sociale interacties hebben bijgedragen aan deze buitengewone toename voor dit seizoen”, bevestigde NSW in een persbericht op 10 december 2020.

READ  Een studie waarschuwt dat terugkerende infecties het risico op gezondheidsproblemen verdubbelen

Dr. Fabien Cuchert, voorzitter van de Franse Vereniging voor Ambulante Pediatrie (Afpa), bevestigt dat “het zorgwekkend is, vooral voor zeer jonge kinderen”, is om “strikte naleving van barrièremaatregelen” aan te bevelen. Ze dringt erop aan: “We mogen geen baby’s jonger dan 3 maanden meenemen in de supermarkt en we moeten minstens 3 maanden afstand houden.”

Het kussen van kinderen moet worden vermeden: als het te wijten is aan RSV, kan een verkoudheid bij een volwassene leiden tot bronchiolitis bij een jonge.