Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

de gezondheid. Antibiotica kunnen de ziekte van Lyme elimineren

De ziekte van Lyme, overgedragen door een tekenbeet, treft jaarlijks 50.000 mensen in Frankrijk. Onder hen zijn ongeveer 850 patiënten opgenomen in het ziekenhuis als gevolg van deze infectie veroorzaakt door de Borrelia-bacterie. Deze ziekte, ook bekend als borreliose, wordt behandeld met breedspectrumantibiotica, zoals doxycycline of amoxicilline, die veel worden gebruikt tegen een reeks andere infecties. Maar Amerikaanse onderzoekers zeggen in een studie: Ontdek een effectievere manier om de ziekte te behandelen.

Een antibioticum raakte in de vergetelheid

De antimicrobiële hygromycine A, ontdekt in de jaren vijftig en snel vergeten, is “uitzonderlijk effectief” tegen de bacteriën die de ziekte van Lyme veroorzaken, zegt Kim Lewis van de Northeastern University in Boston, VS. Deze verbinding werd destijds echter als relatief onschadelijk beschouwd tegen de meeste infecties. Maar de ontdekking van de onderzoekers laat zien dat het gericht werkt op Borrelia, in tegenstelling tot de huidige behandelingen, die nadelige effecten hebben op de darmflora en de bacteriële resistentie tegen antibiotica bevorderen. Na tests bij muizen geloven Amerikaanse wetenschappers dat hygromycine A, dat zelfs in hoge doses wordt gebruikt, “geen tekenen van toxiciteit vertoont, wat aangeeft dat deze verbinding veilig is”, meldt Futura Sciences.

Heeft het team van Kim Lewis het wondermiddel voor de ziekte van Lyme gevonden? Sommige artsen beschouwen het als een echt probleem voor de volksgezondheid, maar de vraag is: Het onderwerp van controverse. Bij sommige getroffen patiënten ontwikkelt borreliose zich tot een chronische vorm (tussen 2 en 10% afhankelijk van de bronnen) en kan ernstige problemen met de gewrichten, de huid of het zenuwstelsel veroorzaken. Het Nationaal Agentschap voor Gezondheidsbeveiliging (Anses) stelt dat deze “soms leiden tot ernstige invaliditeit”.

READ  Weeralarm: Zware onweersbuien in het noordwesten en zuidoosten

Elimineer het kwaad van de wortels

De onderzoekers geloven ook dat hun ontdekking het mogelijk zou kunnen maken om Lyme uit de omgeving te “uitroeien”, door het “aas” in speciaal aangetaste natuurgebieden te plaatsen. Het verwijst dus naar proeven die al zijn uitgevoerd met in de natuur voorkomende breedspectrumantibiotica, maar die vanwege de risico’s voor het milieu niet op grote schaal kunnen worden uitgevoerd. Integendeel, Amerikanen geloven dat het oude antibioticum “ideaal” zou zijn omdat het niet “schadelijk” zou zijn en omdat het alleen de bacteriën in kwestie aanvalt.

Als er een vaccin is dat werkt tegen de ziekte van Lyme, benadrukt de studie het potentieel van deze behandeling om het probleem ‘bij de bron’ op te lossen. De wetenschappers zijn nu van plan hun onderzoek uit te breiden naar: SyfilisHet is een seksueel overdraagbare aandoening en antimicrobiële middelen kunnen er ook tegen werken. De bacteriën die in oorsprong zijn, zijn eigenlijk hetzelfde type dat de ziekte van Lyme veroorzaakt.