Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Politie arresteert HNA-directeuren na faillissement

De Chinese politie heeft twee leiders van de machtige luchttransportgroep HNA gearresteerd. Gerechtelijke autoriteiten hebben voorzitter Chen Feng en algemeen directeur Tan Xiangdong gearresteerd op het Zuid-Chinese eiland Hainan, waar het hoofdkantoor van de groep is gevestigd.

Deze arrestaties werden verricht na het faillissement van HNA eerder dit jaar en worden gedwongen tot een herstructurering onder leiding van het management.

algemene diversificatie

Opgericht in 1993 met luchtvaartmaatschappij Hainan Airlines, vestigde HNA zich snel als een van de grootste particuliere luchtvervoersgroepen in het land. De groei van HNA was zodanig dat de groep zich heeft gediversifieerd in de luchtvaart-, toerisme- en hotelindustrie door deel te nemen aan de Hilton Group. HNA betrad de hoofdstad van de Duitse Duitse Bank. In 2017 eiste de Chinese regering dat HNA terugkeerde naar haar kernactiviteiten, waardoor het gedwongen werd al zijn belangen te verkopen.

Chinese bedrijfsschulden baart markten zorgen

Aan het begin van het jaar had HNA ernstige problemen met herfinanciering op de markten. Gewurgd door zijn schulden, had het geen andere keuze dan te vertrouwen op de Chinese autoriteiten om zijn toevlucht te nemen tot het faillissementssysteem.

De arrestaties van leiders van het Afghaanse Nationale Leger komen op een moment dat de autoriteiten meer controle willen over de activiteiten van grote groepen. Het faillissement van HNA doet ook denken aan het faillissement van Evergrande, de vastgoedgigant, wiens schuld gelijk aan 2% van het Chinese BBP het hele Chinese financiƫle systeem dreigde mee te nemen. Markten stellen steeds meer vraagtekens bij de houdbaarheid van de schuld van grote Chinese groepen.

READ  Waarom gaat de onroerende voorheffing voor alle eigenaren dit jaar omhoog?