Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Polen stuurt duizenden sms-berichten naar migranten aan de grens met Wit-Rusland

Warschau beschuldigt Rusland en Wit-Rusland ervan de bron te zijn van een golf van illegale immigratie aan de landgrenzen.

Artikel door

gepubliceerd

leestijd : 1 minuut.

Dit is geen welkomstbericht. Polen zegt dat het op dinsdag 28 september bijna 31.000 sms-berichten naar buitenlandse telefoons langs de grens met Wit-Rusland heeft gestuurd, in een poging migranten daar te ontmoedigen om zijn grondgebied binnen te komen. “De Poolse grens is gesloten. De Wit-Russische autoriteiten hebben tegen je gelogen. Ga terug naar Minsk!”Ze zei het bericht in het Engels.

De sms-berichten bevatten ook een link naar een site in het Engels, Frans, Arabisch, Russisch en Pools die migranten waarschuwt tegen illegale grensoverschrijdingen. ‘Kan leiden tot gevangenisstraf’. “Verslechterende weersomstandigheden kunnen uw leven en gezondheid in gevaar brengen, website toegevoegd. Elke poging om zich onregelmatig te verstoppen en te slapen (in de open lucht, buiten) kan tragisch eindigen.” Zes migranten stierven onlangs aan de grens tussen de Europese Unie en Wit-Rusland.

Polen heeft de afgelopen weken duizenden soldaten naar de 400 kilometer lange grens gestuurd, een hek met prikkeldraad gebouwd en de noodtoestand uitgeroepen die de pers en ngo’s ervan weerhoudt de grens te benaderen. Met de dalende temperaturen spraken de verenigingen over een humanitaire crisis onder de migranten en eisten ze toegang tot medische hulp.

Polen beschuldigt Rusland en Wit-Rusland ervan de bron te zijn van deze golf van illegale immigratie aan zijn landgrenzen, met bijna 10.000 toegangspogingen sinds begin augustus. De Europese Unie ziet dit als een vorm van vergelding tegen de sancties die de Europese Unie aan Wit-Rusland heeft opgelegd na de onderdrukking van afwijkende meningen door het regime van Minsk.

READ  Volgens de lokale autoriteiten werden 200 gebouwen in brand gestoken, waarbij minstens vijf mensen omkwamen